ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Asigurarea securitatii si protectiei sanatatii lucratorilor este obligatorie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este obligatorie respectarea de catre angajator a dispozitiilor legii 319/2006? Care sunt obligatiile mele ca si angajator?

Andrei Jianu
 User  Andrei Jianu
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Sandulescu
 User Elena Sandulescu
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2011
D-na Stancu a facut un rezumat. Legea 319/2006 spune:

CAP. III
Obliga??iile angajatorilor
SEC??IUNEA 1
Obliga??ii generale ale angajatorilor

ART. 6.- 1 Angajatorul are obliga??ia de a asigura securitatea ??i s??n??tatea lucr??torilor ??n toate aspectele legate de munc??.
2 ??n cazul ??n care un angajator apeleaz?? la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilit????ile sale ??n acest domeniu.
3 Obliga??iile lucr??torilor ??n domeniul securit????ii ??i s??n??t????ii ??n munc?? nu aduc atingere principiului responsabilit????ii angajatorului.

ART. 7.- 1 ??n cadrul responsabilit????ilor sale, angajatorul are obliga??ia s?? ia m??surile necesare pentru:
a asigurarea securit????ii ??i protec??ia s??n??t????ii lucr??torilor;
b prevenirea riscurilor profesionale;
c informarea ??i instruirea lucr??torilor;
d asigurarea cadrului organizatoric ??i a mijloacelor necesare securit????ii ??i s??n??t????ii ??n munc??.
2 Angajatorul are obliga??ia s?? urm??reasc?? adaptarea m??surilor prev??zute la alin. 1, ??in??nd seama de modificarea condi??iilor, ??i pentru ??mbun??t????irea situa??iilor existente.
3 Angajatorul are obliga??ia s?? implementeze m??surile prev??zute la alin. 1 ??i 2 pe baza urm??toarelor principii generale de prevenire:
a evitarea riscurilor;
b evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c combaterea riscurilor la surs??;
d adaptarea muncii la om, ??n special ??n ceea ce prive??te proiectarea posturilor de munc??, alegerea echipamentelor de munc??, a metodelor de munc?? ??i de produc??ie, ??n vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat ??i a diminu??rii efectelor acestora asupra s??n??t????ii;
e adaptarea la progresul tehnic;
f ??nlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai pu??in periculos;
g dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care s?? cuprind?? tehnologiile, organizarea muncii, condi??iile de munc??, rela??iile sociale ??i influen??a factorilor din mediul de munc??;
h adoptarea, ??n mod prioritar, a m??surilor de protec??ie colectiv?? fa???? de m??surile de protec??ie individual??;
i furnizarea de instruc??iuni corespunz??toare lucr??torilor.
4 F??r?? a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, ??in??nd seama de natura activit????ilor din ??ntreprindere ??i/sau unitate, angajatorul are obliga??ia:
a s?? evalueze riscurile pentru securitatea ??i s??n??tatea lucr??torilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munc??, a substan??elor sau preparatelor chimice utilizate ??i la amenajarea locurilor de munc??;
b ca, ulterior evalu??rii prev??zute la lit. a ??i dac?? este necesar, m??surile de prevenire, precum ??i metodele de lucru ??i de produc??ie aplicate de c??tre angajator s?? asigure ??mbun??t????irea nivelului securit????ii ??i al protec??iei s??n??t????ii lucr??torilor ??i s?? fie integrate ??n ansamblul activit????ilor ??ntreprinderii ??i/sau unit????ii respective ??i la toate nivelurile ierarhice;
c s?? ia ??n considerare capacit????ile lucr??torului ??n ceea ce prive??te securitatea ??i s??n??tatea ??n munc??, atunci c??nd ??i ??ncredin??eaz?? sarcini;
d s?? asigure ca planificarea ??i introducerea de noi tehnologii s?? fac?? obiectul consult??rilor cu lucr??torii ??i/sau reprezentan??ii acestora ??n ceea ce prive??te consecin??ele asupra securit????ii ??i s??n??t????ii lucr??torilor, determinate de alegerea echipamentelor, de condi??iile ??i mediul de munc??;
e s?? ia m??surile corespunz??toare pentru ca, ??n zonele cu risc ridicat ??i specific, accesul s?? fie permis numai lucr??torilor care au primit ??i ??i-au insu??it instruc??iunile adecvate.
5 F??r?? a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, atunci c??nd ??n acela??i loc de munc?? ????i desf????oar?? activitatea lucr??tori din mai multe ??ntreprinderi ??i/sau unit????i, angajatorii acestora au urm??toarele obliga??ii:
a s?? coopereze ??n vederea implementarii prevederilor privind securitatea, s??n??tatea ??i igiena ??n munc??, lu??nd ??n considerare natura activit????ilor;
b s?? ????i coordoneze ac??iunile ??n vederea protec??iei lucr??torilor ??i prevenirii riscurilor profesionale, lu??nd ??n considerare natura activit????ilor;
c s?? se informeze reciproc despre riscurile profesionale;
d s?? informeze lucr??torii ??i/sau reprezentan??ii acestora despre riscurile profesionale.
6 M??surile privind securitatea, s??n??tatea ??i igiena ??n munc?? nu trebuie s?? comporte ??n nici o situa??ie obliga??ii financiare pentru lucr??tori.

si, mai grav,

CAPITOLUL VIII
Infrac??iuni

ART. 37.- 1 Neluarea vreuneia dintre m??surile legale de securitate ??i s??n??tate ??n munc?? de c??tre persoana care avea ??ndatorirea de a lua aceste m??suri, dac?? se creeaz?? un pericol grav ??i iminent de producere a unui accident de munc?? sau de ??mbolnavire profesional??, constituie infrac??iune ??i se pedepse??te cu ??nchisoare de la un an la 2 ani sau cu amend??.
2 Dac?? fapta prev??zut?? la alin. 1 a produs consecin??e deosebite, pedeapsa este ??nchisoarea de la un an la 3 ani sau amend??.
3 Fapta prev??zut?? la alin. 1 s??v??r??it?? din culpa se pedepse??te cu ??nchisoare de la 3 luni la un an sau cu amend??, iar fapta prev??zut?? la alin. 2 s??v??r??it?? din culp?? se pedepse??te cu ??nchisoare de la 6 luni la un an sau cu amend??.
ART. 38.-1 Nerespectarea de c??tre orice persoan?? a obliga??iilor ??i a m??surilor stabilite cu privire la securitatea ??i s??n??tatea ??n munc??, dac?? prin aceasta se creeaz?? un pericol grav ??i iminent de producere a unui accident de munc?? sau de ??mboln??vire profesional??, constituie infrac??iune ??i se pedepse??te cu ??nchisoare de la un an la 2 ani sau cu amend??.
2 Dac?? fapta prev??zut?? ??n alin. 1 a produs consecin??e deosebite, pedeapsa este ??nchisoarea de la un an la 3 ani sau amend??.
3 Dac?? nerespectarea const?? ??n repunerea ??n func??iune a instala??iilor, ma??inilor ??i utilajelor, anterior elimin??rii tuturor deficien??elor pentru care s-a luat m??sura opririi lor, pedeapsa este ??nchisoarea de la un an la 2 ani sau amend??.
4 Faptele prev??zute la alin. 1 ??i 3 s??v??r??ite din culp?? se pedepsesc cu ??nchisoare de la 3 luni la un an sau cu amend??, iar fapta prev??zut?? la alin. 2 s??v??r??it?? din culp?? se pedepse??te cu ??nchisoare de la 6 luni la un an sau cu amend??.



Daca vi se pare mult si greu, angajati un lucrator desmnat care are cursuri in domeniu sau angajati un seviciu extern. Asa cum va platiti contabilul, trebuie sa platiti si resp. SSM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns la intrebare la 02 Iun. 2011
Da, respectarea dispozitiilor acestei legi este obligatorie. asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor. Dumneavoastra, ca si angajator, trebuie sa asigurati cadrul general pentru: prevenirea riscurilor profesionale; informarea şi instruirea lucrătorilor; asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii ?n muncă. Trebuie avut in vedere si faptul ca măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena ?n muncă nu trebuie să comporte ?n nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători. (Art. 7 din Codul Muncii).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
G Stancu
 Consultant G Stancu
a raspuns la intrebare la 02 Iun. 2011
Da, respectarea dispozitiilor acestei legi este obligatorie.

Dumneavoastra, ca si angajator, trebuie sa asigurati cadrul general pentru: prevenirea riscurilor profesionale; informarea ??i instruirea lucr??torilor; asigurarea cadrului organizatoric ??i a mijloacelor necesare securit????ii ??i s??n??t????ii ??n munc??.

Trebuie avut in vedere si faptul ca m??surile privind securitatea, s??n??tatea ??i igiena ??n munc?? nu trebuie s?? comporte ??n nicio situa??ie obliga??ii financiare pentru lucr??tori. Art. 7 din Codul Muncii.


Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024