ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cum trebuie procedat in cazul in care un angajat are TBC?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, asi dori sa ma lamuriti si pe mine cu acest aspect: unul din colegi a fost depistat undeva in luna ianuarie cu TBC, dar noi, restul angajatilor, am aflat abia saptamana trecuta. Cum se procedeaza? Suntem peste 200 de angajati, iar superiorii dau din umeri; cu bilet de trimitere trebuie sa mai si platim, este normal? Pot sa fac undeva o sesizare?
Multumesc.

Angelica Nitu
 User  Angelica Nitu
a intrebat la 25 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
S Cezar
 User S Cezar
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Iun. 2012
Buna ziua,

Programul National de control al Tuberculozei s-a desfasurat in perioada 2006-2010.
In acest moment s-a prelungit acest program, mai este de actualitate? sunt gratuite investigatiile TBC?
Si inca o intrebare, in cazul in care 2 angajati au fost depistati cu tuberculoza pulmonara, cum procedeaza compania in aceasta situatie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Angelica Nitu la 25 Mai. 2012
Solicitati o evaluare din partea medicinii muncii pentru a stabili conditiile de risc in ceea ce-i priveste pe ceilalti salariati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Angelica Nitu
 User Angelica Nitu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2012
Asta stiam deja, ma intereseaza in special obligatiile angajatorului fata de restul angajatilor; in acest caz, pentru ca societatea unde lucrez, a anuntat cazul dupa 5 luni, iar de sanatatea noastra a celor care am fost expusi riscului, am avut un contact direct cu bolnavul nu prea le pasa! Ce avem de facut noi cei care am fost expusi?
Multumesc pentru raspuns
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2012
Daca intra in concediu medical sau daca a fost in concediu medical, acesta se ca plati cu o indemnizatie de 100% din baza de calcul stabilita conform OUG 158/2005. baza de calcul o reprezinta veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda medicalul.

ART. 17
2 Cuantumul brut lunar al indemniza??iei pentru incapacitate temporar?? de munc??, determinat?? de tuberculoz??, SIDA, neoplazii, precum ??i de o boal?? infectocontagioas?? din grupa A ??i de urgen??e medico-chirurgicale stabilite ??n condi??iile prev??zute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilit?? conform art. 10.

Durata de acordare a concediului medical este de obicei de 183 de zile anual. In cazul bolior speciale precum tuberculoza insa, perioada poate fi mai mare.

ART. 13
1 Durata de acordare a indemniza??iei pentru incapacitate temporar?? de munc?? este de cel mult 183 de zile ??n interval de un an, socotit?? din prima zi de ??mboln??vire.
2 ??ncep??nd cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de c??tre medicul specialist p??n?? la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigur??rilor sociale.
3 Durata de acordare a concediului ??i a indemniza??iei pentru incapacitate temporar?? de munc?? este mai mare ??n cazul unor boli speciale ??i se diferen??iaz?? dup?? cum urmeaz??:
a un an, ??n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz?? pulmonar?? ??i unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Na??ional?? de Asigur??ri de S??n??tate, denumit?? ??n continuare CNAS, cu acordul Ministerului S??n??t????ii;
b un an, cu drept de prelungire p??n?? la un an ??i 6 luni de c??tre medicul expert al asigur??rilor sociale, ??n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz?? meningeal??, peritoneal?? ??i urogenital??, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA ??i neoplazii, ??n func??ie de stadiul bolii;
c un an ??i 6 luni, ??n intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoz?? pulmonar?? operat?? ??i osteoarticular??;
d 6 luni, cu posibilitatea de prelungire p??n?? la maximum un an, ??n intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoz?? extrapulmonar??, cu avizul medicului expert al asigur??rilor sociale.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca