ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Despre normarea muncii si normele de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,avem urmatoarele probleme in societate :
Normele de munca sunt sunt facute de societate.Dar sunt norme pe care muncitorii nu pot sa le atinga zilnic din mai multe motive :lipsa muncitori bolnavi,oboseala,ritm prea mare,si altele.Drept pentru care salariatii sunt platiti conform productiei facute:s-a facut norma 100% s-a platit salariul 100%;daca s-a facut productie 96%,s-a platit 96% din salariul de baza.
Intrebarea noastra ar fi : unde am gasi normatori autorizati independenti si daca este legal sa se plateasca asa cum se plateste?
Va multumesc.

Constantina Georgescu
 User  Constantina Georgescu
a intrebat la 05 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Dec. 2014
Codul muncii
Art. 129 Norma de munca
Norma de muncă exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operaţiunilor sau lucrărilor de către o persoană cu calificare corespunzătoare, care lucrează cu intensitate normală, ?n condiţiile unor procese tehnologice şi de muncă determinate. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru ?ntreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale ?n cadrul programului de muncă.
Art. 130
Norma de muncă se exprimă, ?n funcţie de caracteristicile procesului de producţie sau de alte activităţi ce se normează, sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi.
Art. 131
Normarea muncii se aplică tuturor categoriilor de salariaţi.
Art. 132
Normele de muncă se elaborează de către angajator, conform normativelor ?n vigoare, sau, ?n cazul ?n care nu există normative, normele de muncă se elaborează de către angajator după consultarea sindicatului reprezentativ ori, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
Din art.132 rezulta ca, atunci cand exista normative legale (reglementate) normele de munca se elaboreaza de catre angajator si in lipsa normativelor in vigoare, normele de munca se elaboreaza tot de catre angajator dar cu consultarea sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024