ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturi persoana cu boala profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce drepturi am daca din pensionar cu invaliditate gr.2 boala obisnuita s-a schimbat in boala profesionala. Inafara de biletul de tratament nu stiu ce drepturi am si nimeni nu zice nimic. Cei de la boli profesionale zic ca daca sant pensionat inainte sa apuc sa declar boala profesionala nu prea am cine stie ce drepturi. Puteti sa ma ajutati sa stiu ce drepturi am si cum sa le obtin? Multumesc.

Daniel Stolleriu
 User  Daniel Stolleriu
a intrebat la 18 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Legea 346/2002 se refera la asigiurarea pentru accidente si boli profesionale, precum si drepturile si benefiiciile asiguratilor aflati in astfel de situatii.

In cazul dvs cel mai probabil s-a stabilit ca la baza gradului II de invaliditate sta o boala profesionala de fapt, dupa verificarea documentelor medicale prezentate. Dar aceste documente trebuiau prezentate odata cu solicitarea pentur pensionare de invaliditate si incadrarea in grad.

Art. 6 - Ordinul 1418/2010 privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate:

La nivelul cabinetului teritorial de expertiza medicala a capacitatii de munca se constituie dosarul medical al pensionarului de invaliditate, care va cuprinde:
a) cererea de expertizare in vederea incadrarii in grad de invaliditate;
b) documentele medicale care sustin diagnosticul clinic si diagnosticul functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
c) avizul emis de medicul-sef;
d) documentele prevazute de lege pentru stabilirea cauzei invaliditatii (boala profesionala, accident de munca, tuberculoza, neoplazii, SIDA);
e) documentul prin care se dovedeste data aparitiei invaliditatii;
f) raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca;
g) decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Daca nu ati prezentat documentul respectiv, atunci ati fost incadrat corect conform documentelor prezentate.

Daca incadrarea in grad ramane aceeasi insa, atunci nu se schimba nimic, aveti aceleasi drepturi.

Conform Art. 76 din normele de aplicare a legii pensiilor trebuia sa fi prezentat, impreuna cu restul actelor de pensionare, si o copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala.

Compensatia de integritatea nu se acorda in cazul unei persoane care primeste deja pensie de invaliditate. Pentru ca ea se plateste persoanelor asigurate in sistemul de asigurari pentru prevenirea bolilor profesionale si accidente, ceea ce nu se mai intampla in cazul unui pensionar.

ORDIN nr. 450 din 6 iunie 2006
ART. 13
In conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 346/2002, cu modificarile si
completarile ulterioare, asiguratii au dreptul la urmatoarele prestatii si servicii:
e) compensatii pentru atingerea integritatii;
f) despagubire in caz de deces;

ART. 63
Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care in urma
accidentelor de munca sau a bolilor profesionale raman cu leziuni permanente care
produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%, exclusiv cazurile carora li
se recunoaste, prin decizie, invaliditatea.

Mai mult, boala dvs profesioanal nu a fost declarata de medici dupa pensionare, ci a intervenit o neprezentarea a documentelor adecvate la momentul solicitarii pensiei de invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Oct. 2013
Am considerat de interes pentru dvs.. urmatoarele

Art. 14
(;;;
(2) In cazul bolilor profesionale, declarate in conditiile legii, ulterior incetarii raporturilor de munca si a contractelor de asigurare, dreptul la prestatiile si serviciile de asigurare se acorda daca fostul asigurat face dovada, cu acte medicale eliberate conform legii, ca boala a fost cauzata de factori profesionali specifici locului de munca.
;;
Art.44
(1) Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul, si nu este luata in baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Criteriile si grilele pe baza carora se acorda compensatia pentru atingerea integritatii se stabilesc prin decizie a presedintelui CNPAS.
;;
Sectiunea 6 - Despagubiri in caz de deces

Art. 45
(1) In cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica
.
Oricum parcurgeti si celelalte riscuri asigurate pentru astfel de cazuri
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Consultati Legea 346 din 2002

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca