ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Instructaj SSM si PSI lucratori detasati in spatiul UE


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In cazul unor lucratori romani detasati in Franta pentru a presta servicii in domeniul constructiilor cum se realizeaza instructajul periodic in domeniul SSM si PSI? Este obligat partenetul din Franta, cu care avem incheiat contractul de prestari servicii, sa efectueze instructajul periodic?

Mentionez ca acestor lucratori li s-a facut numai instructajul introductiv general deoarece, la cateva zile de la angajare s-a dispus detasarea lor.

Multumesc!

Adriana-narcisa Tabacu
 User  Adriana-narcisa Tabacu
a intrebat la 01 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana-Narcisa TABACU la 10 Sep. 2013
Cu mare placere, fac tot posibilul!

Este intr-adevar o diferenta intre cele doua, intentia mea nu a fost sa va ignor, nu am de ce sa fac acest lucru. Cunosc acele extrase, dar va multumesc oricum.

Diferenta puternica ar fi ca in cazul detasarii in UE teoretic CIM nu se suspendeaza in Romania, asa cum s-ar intampla in cazul unei detasari nationale. La nivel practic insa detasarea se opereaza in Revisal, ceea ce inseamna automat suspendare. Din punctul meu de vedere este un paradox, care pune angajatorul in dificultate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana-narcisa Tabacu
 User Adriana-narcisa Tabacu (expert contabil, Cabinet expert contabil Tabacu Adriana)
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2013
Buna ziua,

Va respect pentru profesionalismul si promtitudinea de care dati dovada in rezolvarea diverselor spete postate pe site insa, in mesajul de mai jos va explicam ca exista o diferenta intre detasare conform Codului Muncii si cea definita de Regulamentele Europene insa nu m-ati luat in considerare. In aceste regulamente se specifica clar:" Pe parcursul ?ntregii perioade de detaşare trebuie să existe o relaţie directă de angajare ?ntre angajator şi lucrătorul detaşat".
Va trimit in acest sens doua link-uri care contin ghiduri de detasare in spatiul european si dupa lecturarea acestora probabil ca o sa va lamuriti cum stau lucrurile.
http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Domenii/Mobilitatea%20fortei%20de%20munca/140110Ghid_detasare.pdf
http://www.inspectmun.ro/site/Proiecte/Vademecum%20Empower%20(Romeno).pdf

Intre timp eu am rezolvat aceasta problema cu instructajul SSM si PSI precum si alte pbrobleme aparute de-a lungul timpului.
Va multumesc oricum pentru efortul pe care-l faceti sa ne "luminati" in situatii in care suntem in intuneric si nu stim cum sa actionam.

Cu consideratie,
Adriana Tabacu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adriana-Narcisa TABACU la 10 Sep. 2013
Detasarea are acelasi rol si in afara si in interiorul tarii. Cat timp salariatul este incadrat in Romania si detasat in alta tara pentru a desfasura activiate in beneficiul altui angajator este detasare. Iar salariatului incadrat cu CIM i se aplica prevederile din Codul muncii republicat.

Delegarea, conform Codului muncii, presupune prestarea activiatii in beneficiul aceluiasi angajator, nu al unui tert.

Daca nu ar fi suspendat CIM in Romania atunci angajatorul de aici ar trebui sa ii plateasca si el salariu, simultan cu cel din franta, ceea ce nu se prea intampla. Plecarea salariatului de la angajatorul sau la un tert, in afara tarii sau in Romania, se face prin detasare cat timp munca este prestata in beneficiul angajatorului de acolo si nu a celui de aici.

Instruirea privind SSM si PSI se face de angajatorul din tara in care va lucra, dupa regulile si pericolele locului de munca respectiv. Practic instructajele se faca la locul de munca unde angajatul isi va desfasura activiatea, nu de cel care dispune detasarea / delegarea.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana-narcisa Tabacu
 User Adriana-narcisa Tabacu (expert contabil, Cabinet expert contabil Tabacu Adriana)
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns dar,NU, pe perioada detasarii in spatiul UE (detasare dpdv al Regulamentelor europene care este diferita de detasarea din Codul Muncii) contractul individual de munca al salariatului NU este suspendat. Aceasta detasase este similara delegarii din Codul Muncii cu exceptia faptului ca limita temporala este de max 24 luni iar partea beneficiara din Franta numindu-se doar generic angajator.

Avand in vedere cele expuse anterior ramane intrebarea: mai este valabil raspunsul anterior? Sau exista varianta de a numi prin decizie interna, pe unul dintre lucratori ca fiind Conducator al Locului de Munca (CLM), caruia sa-i transmitem tematica instructajului periodic, iar acesta sa intocmeasca un PV de instruire in care sa semneze ceilalti lucratori?
Multumesc!

Cu consideratie,
Adriana Tabacu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Mar. 2013
Instructajul se face de catre angajatorul din Franta, in conditiile legii locale si ale organizatiei in care lucreaza. Este vorba de conditiile de lucru si riscurile de acolo, intra in obligatia angajatorului acolo.

Aici i se poate face SSM la revenire, la fel si PSI, daca nu i s-a facut dupa angajare. Oricum pe perioada detasarii este suspendat contractul de munca al salariatului iar cu salariatul plecat nu ii pueti face instructajul SSM si PSI pentru locul de munca din Romania.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024