ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


reducerea programului de lucru cauze medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O salariata gravida ,,in baza recomandarii medicului de familie , a solicitat reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, conform OUG 96/2003, ART. 13. Solicitarea a fost aprobata . Ce trebuie facut in acest sens din punct de vedere al inregistrarilor? Salariul va ramane acelasi . Se face un act aditional sau o decizie de reducere a programului de lucru si pentru ce perioada( pana la intra in concediu prenatal ?) sau nu trebuie specificat, avand in vedere ca in recomandarea medicului nu se mentioneaza o perioada de timp.
Se inregistreaza in revisal program de 6 ore in loc de 8 ore?
Salariatei trebuie sa i se dea totusi un act si seful ei trebuie sa stie ca are program redus. Cum se procedeaza in astfel de cazuri?
Unde sunt mentionate informatii despre astfel de situatii?

Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 22 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Nov. 2013
Veti gasi si in alte surse aceeasi explicatie, pentru ca este corecta procedura. Iar drepturile salariale se mentin, daca va utiati in Ordinul 60/32/2006, acolo exista un exemplu de calcul din care reiese ca se mentin.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Nina B la 27 Nov. 2013
Nu s-a procedat corect.Nu este motiv de schimbare a normei de munca.Este doar o masura de protectie luata in cazul viitoarelor mamici si in plus sunt platite pentru o norma intreaga nu pentru fractiunea de 6 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Nov. 2013
Este recomandare medicala nicidecum cioncediu medical.Faceti o mare confuzie.Nu se acorda concediu medical care sa fie platit in baza ordinului invocat de dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nina B la 27 Nov. 2013
Nu, nu este corect. Pentru ca nu este o modificare permanenta pe baza unuei negocieri intre parti sau a cererii salariatei, ci pe baza unei recomandari medicale. Motiv pentru care la baza ar trebui sa stea un certificat medical si nu un act aditional.

Si cu atat mai mult nu este legal daca ati aflat acest lucru abia de pe adeverinta pentru indemnizatie. E posibil sa fie o eroare undeva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nina B
 User Nina B
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Nov. 2013
in aceeasi situatie am fost si eu; mi-a fost intocmit act aditional si a fost trecut si in revisal programul de 6 ore (am constatat in adeverinta pentru indemnizatie). sa inteleg ca nu s-a procedat corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Nov. 2013
Reducerea programului de lucru se face intr-un anumit fel, nu este atat de simplu precum pare si nu se face in baza cererii salariatei ci in baza unui certificat medical. Asa se procedeaza, este destul de complicata procedura dar alta varianta nu exista. Masura este una medicala, si nu o optiunea a salariatei. Banii sunt intr-adevar suportati din bugetul angajatorului, spre deosebire de alte medicale, asa cum prevede legea.

Art. 13 - OUG 96/2003
?n baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate ?ndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

ART. 40 - Ordin 60/32/2006
(1) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală se acordă asiguraţilor prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care, din motive de sănătate, nu mai pot realiza durata normală de muncă, şi se acordă, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, pentru cel mult 90 de zile ?n ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, ?n una sau mai multe etape.
(2) Certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală de lucru se eliberează de medicul curant care a propus această reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, p?nă la durata maximă prevăzută de lege.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă se determină conform art. 19 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(5) Pentru obţinerea avizului prevăzut la alin. (1) se va respecta procedura instituită la art. 24 alin. (4).

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2013
Dupa cum spuneti si dvs salariata are doar recomandare si angajatorul si-a dat acordul pentru acest program.Salariata va fi platita pentru 8 si in fapt lucreaza 6 ore .Cele 2 ore se suporta de angajator din fondul; de salarii.Nu se face act aditional.Acest drept il acordati doar in baza solicitarii angajatei si a aprobarii de catre angajator.Nu se opereaza in REVISAL.Este doar o masura de protectie a sanatatii atat a mamei cat si a copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PAULA-GABRIELA GRAMA la 25 Nov. 2013
Concediul pentru risc maternal se acorda la recomandarea medicului de medicina muncii si nu la cea a medicului de familie care rezulta din raportul de risc. Acesta din urma ii poate acorda concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, in lipsa acesti recomandari. Si mai concrect, din acel raport trebuie sa reiasa riscurile la care este supusa salariata la locul de munca iar daca angajatorul nu ii poate modifica aceste conditii de lucru pentru a nu fi expusa acestor riscuri, salariata poate intra in risc maternal. In lipsa acestor riscuri la locul de munca, ea nu poate intra in acest concediu. De aceea spuneam ca poate intra in concediu medical pentru boala obisnuita, apoi in cel pentru maternitate. Dar din cea de-a 91-a zi prelungirea concediului se va face numai cu acordul comisiei medicale a CNPP.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paula-gabriela Grama
 User Paula-gabriela Grama
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Nov. 2013
Multumesc.
Ideea este ca doamna a anuntat angajatorul ca este insarcinata, s-a facut evaluarea locului de munca , nu exista riscuri, , medicul de medicina muncii a fost instiintat si a semnat raportul de evaluare si s-a informat si ITM. Persoana a luat cunostinta de evaluarea locului de munca, ca nu exista riscuri dar, acum vine cu aceasta recomandare de la medicul de familie datorita starii ei sanatate si a problemelor pe care le are. Articolul indicat de dvs. l-am citit dar nu se refera la ceea ce am intrebat. Va rog daca puteti sa-mi raspundeti cum se procedeaza in tr-o astfel de situatie, ce acte se intocmesc si daca se opereaza sau nu in revisal.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2013
Nu se face nici decizie si nici act aditional, reducerea programului de lucru este una temporara pe baza unui certificatul medical, emis de medicul ei.

Gasiti aici http://legislatiamuncii.manager.ro/a/6621/reducere-programului-de-lucru-in-cazul-salariatei-insarcinate.html o explicatie in detaliu despre procedura de urmat in astfel de situatii si cum anume inregistrati aceasta modificare.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca