ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avem o angajata care ne-a instiintat ca va depune documentele pentru acordarea concediului de risc maternal si a atasat scrisoare medicala; la 5 zile lucratoare de la aceasta instiintare, angajata a prezentat raportul de evaluare intocmit de catre un medic de medicina muncii, altul decat cel al societatii.
Am aflat ca ITM ne poate amenda pentru netransmiterea riscului de sarcina si pentru faptul ca nu am efectuat noi demersurile ce se impuneau.
Care este amenda in aceasta situatie? Precizez ca angajata a demisionat intre timp fara a prezenta vreun concediu medical.
Va multumesc!

Magda Smiri
 User  Magda Smiri
a intrebat la 23 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Dec. 2013
Odata ce salariata v-a informat in scris referitor la existenta sarcinii, printr-o cerere scrisa insotita de dovada medicala, dvs in calitate de angajator aveti obligatia cf. OUG 96/2003 sa informati atat inspectorii ITM cat si medicul de medicina muncii referitor la starea ei, in temen de 10 zile lucratoare. Impreuna cu acesta din urma ar trebui realizat raportul de risc, si numai pe baza lui, daca din el reiese ca angajata lucreaza in conditi de risc si medicul de medicina muncii recomanda acest lucru, se poate acorda concediul pentru risc maternal. Raportul intocmit de alt medic nu este valabil cat timp el nu cunoaste mersul unitatii dvs si nu are contract cu dvs pentru prestarea acestei activitati in raport cu unitatea.

Art. 7
(1)?n termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat ?n scris de către o salariată că se află ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)?e), acesta are obligaţia să ?nştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază ?şi desfăşoară activitatea.
(2)De la data primirii ?nştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi ?n condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 27
(1)?ncălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a)?ncălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei;

Daca saleriata nu v-a instiinta in scris referitor la starea ei, asa cum prevede Ordonanta, nu are ce sa vi se intample, pentru ca sunteti exonerata, ca angajator, de toate obligatiile ce v-ar refevin prin lege in astfel de cazuri.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024