ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariata insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este procedura de instiintare a patronului unei salariate insarcinate, precum si instiintarea ITM, respectiv evaluarea riscurilor pentru salariata insarcinata?


Manuela Lebada
 User  Manuela Lebada
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Salariata inainteaza o instiintare scrisa angajatorului, insotita de un certificat de la medicul ginecolog sau de familie care sa ateste starea ei fiziologica. Puteti utiliza urmatorul model:

Domnule/doamna Director/Administrator al .................................,

Cerere nr. .........data ...........................

Subsemnata......................................................... salariata a societatii .............................................., in cadrul departamentului ..............................., avand functia de ............................................, CNP ....................................., posesoare a B.I./C.I. seria ...... nr. ............., eliberat/a de ................................ la data de .........................., domiciliata in ................................................., conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c), va aduc la cunostinta starea mea fiziologica de graviditate.

Prin prezenta cerere va rog sa luati in evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca precum si toate normele legislative in vigoare.

De asemenea, conform OUG 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor anexate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Anexez prezentei instiintari, spre a dovedi corectitudinea afirmatiilor facute, scrisoarea medicala eliberata de medicul ginecolog / medicul de familie .......................... in data de ..............................

Data ........................... Semnatura ...............


In termen de 10 zile de la data primirii instiintarii scrise, angajatorul are obligatia de a anunta ITM si medicul de medicina muncii privind starea salariatei Ulterior, impreuna cu medicul de medicina muncii angajatorul va evalua conditiile de lucru, daca exista si care sunt posibilele riscruri la care poate fi supusa salariata pe durata sarcinii si care i-ar putea afecta sananatea. Daca exista astfel de conditii, se va emite un raport, in dublu exemplare din care unul va ajunge la salariata, in care se vor detalia aceste aspecte privind riscurile la care salariata ar putea fi expusa.

ITM, pe de alta parte, va verficia daca sunt respectate conditiile de lucru si prevederile legale referitoare la protectia salariatei insarcinate, asa cum apar ele in cuprinsul OUG 96/2003. Instiintarea ITM se face in scris.

OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:
ART. 3
(1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.

ART. 7
(1) In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
(2) De la data primirii instiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024