ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Solutii pentru situatia mea? Ati mai intalnit un caz asemanator?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Problema mea suna cam asa: eu am o diploma de expert in sanatate si securitate in munca in urma unui curs SSM de 80 de ore, dupa care mi-am depus actele ca sa fiu angajata de catre un serviciu extern. Am fost anuntata ca nu am dreptul sa practic activitati de prevenire si protectie, pentru ca nu am studii medii in domeniul real sau tehnic (art 49 lit. a) din HG 1425/06 actualizata prin HG 955/10). Precizez ca am absolvit Faculteatea de Litere, deci un profil uman. Care ar fi o solutie viabila, astfel incat sa pot activa in domeniul sanatatii si securitatii in munca si sa reusesc sa adun cel putin 5 ani de experienta in domeniu?


Va multumesc,
Adonia

Adonia Popescu
 User  Adonia Popescu
a intrebat la 14 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adonia Popescu
 User Adonia Popescu
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 17 Iun. 2014
Multumesc inca o data pentru explicatiile d-voastra, care au intr-adevar menirea de a-mi clarifica situatia in care ma gasesc. Sper ca in timp legislatia sa devina mai permisiva si de ce nu, mai clara din punctul asta de vedere. Pana cand Adonia Popescu va deveni inginer si se va abilita, ea va invata cate ceva despre acest domeniu in fiecare zi, bineinteles, va citi si literatura dupa finalul programului. :)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragomir Dascalu
 User Dragomir Dascalu
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Iun. 2014
Daca citim cu atentie NM de aplicare a L319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, vom vedea ca:
Art. 21. - Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să ?ndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă, potrivit prevederilor art. 49.
Art. 49. - (1) Cerinţele minime de pregătire ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii ?n ?nvăţăm?ntul liceal filiera teoretică ?n profil real sau filiera tehnologică ?n profil tehnic;
___________
Litera a) a fost modificată prin punctul 34. din Hotăr?re nr. 955/2010 ?ncep?nd cu 27.09.2010.

b) curs ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut ?n anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).

In concluzie, Adonia Popescu nu poate ocupa, cu respectarea cerintelor legale, postul de lucrator desemnat. Sigur ca daca un angajator vrea sa rezolve doar formal cerinta legala de a numi un lucrator desemnat, poate angaja si un lucrator care indeplineste doar pe jumatate conditiile legale. Inteleg ca domnisoara/doamna Popescu aspira sa obtina abilitare pentru SEPP. Aici din nou se va lovi de lipsa diplomei in domeniul inginerie. Din practica va pot spune ca exista inspectorate teritoriale de munca care au dat abilitari si in lipsa acestei diplome de inginer. Asa ca Adonia Popescu are toate sansele sa-si vada visul implinit iar literatura sa ramana doar un hobby:)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adonia Popescu la 16 Iun. 2014
Va puteti angaja in domeniul SSM, avand liceul si cursul SSM de 80 de ore la baza. Puteti ocupa pozitia de Inspector in domeniul SSM - cod COR 325723. Pentru acest nivel sunt suficiente studiile medii.

O alta varianta ar fi sa va incadrati pe un alt post si sa fiti numita prin deicizie a angajatorului ca lucrator SSM desemnat. Dl. Dragomir din pacate are dreptate in privinta acordarii certificarii, cine a facut inscrierea trebuia sa se asigure ca indeplinti conditiile pentru obtinerea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adonia Popescu
 User Adonia Popescu
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 15 Iun. 2014

Probabil ca ati fi surprins daca ati citi pe diploma mea, stampilata de catre Ministerul Educatiei Nationale si de catre Ministerul Muncii. Competentele obtinute sunt cele de expert in sanatate si securitate in munca. Suna absurd, stiu, dar lucruri de genu' asta se intampla in fiecare zi. Pe de alta parte insasi legea are o doza de absurditate...sa inteleg ca norocul meu era sa ajung la un liceu profesional, deci la un profil tehnologic, unde jumatate din absolventi sunt semianalfabeti? Am vazut ca in afara de domeniul ingineresc, viabile sunt si agronomia sau silvicultura. De ce nu si dreptul? Cred ca un absolvent de drept este mai capabil in acest job decat un absolvent de liceu tehnologic, de exemplu.
Multumesc pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Dragomir Dascalu
 User Dragomir Dascalu
a raspuns la intrebare la 15 Iun. 2014
Calitatea de expert se obtine dupa multi ani de experienta in domeniu si nu prin absolvirea unui curs. Pentru a activa in domeniul SSM, prevederile legale sunt clare. Cum liceu teoretic profil real sau tehnologic nu cred ca mai puteti face, va ramane varianta absolvirii unei facultati cu profil tehnic (inginerie), urmata de un master in domeniul SSM sau un curs postuniversitar in domeniul SSM cu durata de minim 180 de ore. In acest mod veti putea indeplini cerintele de pregatire de nivel superior. Si cu perseverenta veti putea deveni, in timp, si expert in SSM. Mult succes !
P.S. Corect ar fi fost ca atunci cand v-ati inscris la cursul de 80 de ore, organizatorii cursului sa va spuna ca nu aveti nicio sansa sa va angajati in domeniul SSM dar probabil, nu i-au iteresat decat banii.


Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu George Andreescu alexei delimart Ioana Popa Gratiela Petrescu Marius Ion