ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ssm


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


un reprezentant al salariatilor poate fi numit pe aceasta functie prin decizie din partea angajatorului?se intocmeste act aditional la contractul individual de munca cu negociere de salariu? va multumesc ptr raspuns

Nicolae Pantelimon
 User  Nicolae Pantelimon
a intrebat la 26 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2013
Cat timp este reprezentant al salariatilor, ei il vor alege, nu angajatorului. Angajatorul nu poate decide cine va detine roulul de reprezentant al angajatorilor sai.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Bunta la 28 Ian. 2013
Lucratorul desemnat, conform HG 1425/2006, actualizata:

SECTIUNEA a 3-a
Lucratori desemnati
Art. 20. - (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Art. 21. - Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 511 lit. a).
Art. 22. - (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/sau unitatii si/sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Bunta la 28 Ian. 2013
Atentie, este vorba de reprezentantul salariatilor, si nu de lucratorul desemnat, este o diferenta. Reprezentantii se aleg, conform legii, de catre lucratorii din unitate.

Legea 319/2006:

Art. 5. - In sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
d) reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii şi sanatatii lucratorilor - persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe aceştia in ceea ce priveşte problemele referitoare la protectia securitatii şi sanatatii lucratorilor in munca;

HG 1425/2006, normele de aplicare a legii 319/2006:

ART. 52
Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă, definiţi conform art. 5 lit. d) din lege, sunt aleşi de către şi dintre lucrătorii din ?ntreprindere şi/sau unitate, conform celor stabilite prin contractul colectiv de muncă, regulamentul intern sau regulamentul de organizare şi funcţionare.


ART. 53
(1) Numărul de reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi specifice ?n domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de muncă, regulamentul intern sau regulamentul de organizare şi funcţionare, ?n funcţie de numărul total al lucrătorilor din ?ntreprindere şi/sau unitate.
(2) Numărul minim prevăzut la alin. (1) va fi stabilit după cum urmează:
a) un reprezentant, ?n cazul ?ntreprinderilor şi/sau unităţilor care au ?ntre 10 şi 49 de lucrători inclusiv;

ART. 54
Lucrătorii comunică ?n scris angajatorului numărul şi numele reprezentanţilor lucrătorilor cu răspunderi specifice ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă.

ART. 55
(1) Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice ?n domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor trebuie să urmeze un program de pregătire ?n domeniul securităţii şi sănătăţii ?n muncă, cu o durată de cel puţin 40 de ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2013
Da, poate fi numit prin decizie... Act aditional se intocmeste in cazul in care se motifica si functia salariatului.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca