ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare Contract de munca dupa o zi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in urmatoarea situatie: in data de 19.11.2012 am intocmit documentatia de angajare pt. un salariat cu inceperea a activitatii in 21.11.2012.Am operat angajarea in REVISAL. Salariatul s-a prezentat la munca 2 zile (21.11.-22.11) si apoi nu a mai venit la munca si nu mai raspunde nici la telefon. Cum ii incetez Contractul de munca?
Multumesc.

Rodica Sireteanu
 User  Rodica Sireteanu
a intrebat la 28 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Valentin Mitrache
 User Valentin Mitrache
a raspuns userului Adrian C. la 16 Ian. 2013
dnul Adrian C are perfecta dreptate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 02 Dec. 2012
Ok, sa vedem ce spune legea: art 31 - perioada de proba - alin. 3:
"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia."
niciunde nu se face referire la modul cum trebuie trimisa notificarea.
daca mergem ceva mai departe, la art 252 - aplicarea sanctiunii disciplinare / decizia de sanctionare - alin. 4:
"Comunicarea (deciziei) se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta."
Prin scrisoare recomandata, atentie, nu se specifica niciunde despre confirmarea de primire.
Altfel spus, daca eu pastrez dovada ca notificarea/comunicarea a fost transmisa "prin scrisoare recomandata la domiciliul sau resedinta comunicata de salariat" se poate spune ca am respectat litera legii.
Niciunde in codul muncii nu spune nimic despre confirmarea de primire, si nici despre executor judecatoresc.
Cred ca niciun control nu imi poate solicita "confirmarea de primire" atata vreme cat eu pot demonstra ca am respectat strict textul de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 30 Nov. 2012
Eu va spun ce prevede legea, dumneavoastra alegeti varianta de aplicare, pe propria raspundere. Dna Chereja v-a dat la fel procedura corecta. Cat timp el nu semneaza pentru primirea notificarii, nu aveti cum sa incetati contractul de munca pe baza aceslei notificari. Asta este procedura legala: nu ajunge la el notificarea, apelati la executor judecatoresc. In caz contrar nu aveti dovada comunicarii ei. Este din pacate o problema pentru angajatori, aici nu contest. Dar incetarea contractului de munca trebuie sa aiba la baza legea, nu portita. Eu nu sunt legiuitor, sunt consultant. Din acest motiv va recomand discutia cu ITM sau autoritatile statului. Pana nu dovediti ca salariatul intr-adevar a parasit locul de munca nemotivat, este foarte greu sa va sustineti cauza in fata legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 30 Nov. 2012
conform dex: a denunta = a rezilia unilateral un contract, a comunica oficial incetarea unui contract; procedura prin care inceteaza poate fi una sau alta, de la caz la caz.
revenind la subiect, pt ca sunt "stan-patitu" :), - si d-nei Ioana i-am mai aruncat o data mingea la fileu pe acest subiect - in astfel de cazuri, de multe ori, cand salariatul vede de la cine vine prin posta/curier scrisorica, pur si simplu refuza sa o primeasca si nu semneaza de primire.
ar ramane varianta de trimitere a scrisoricii cu executor judecatoresc - alte drumuri, timp, bani, si totul pt ce?
sau ce mai poti sa faci cand ajunge curierul / executorul la usa salariatului, si ii raspunde un vecin: "pai nu mai sta de mult aici, apartamentul e nelocuit, am auzit ca ar fi plecat la munca in spania, da' nu stiu mai mult...".
acuma, sa nu-mi spuneti ca ar trebui sa-i aflu adresa din spania...
si atunci ce fac? il las suspendat? cred ca da, nu e ilegal, pastrez dovada ca s-a incercat instiintarea... si chiar raman cu el suspendat in revisal pe toata durata activitatii firmei???!!! va rog sa nu-mi spuneti sa fac o adresa la itm sa cautam "portite", as fi curios ce spune in acest caz litera legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Chereja
 User Mihaela Chereja
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2012
Incercati sa-i trimiteti o notificare prin posta cu confirmare de primire. Daca semneaza de primire, inseamna ca a luat la cunostinta faptul
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 28 Nov. 2012
Din pacate cea de-a doua varianta nu se poate pune in aplicare daca angajatul in cauza nu semneaza pentru primirea notificarii, abia atunci isi produce efectele. Ambele variante au doza lor de dificultate. Contractul de munca nu se denunta de angajat sau angajator, el inceteaza printr-o procedura prevazuta de lege, fie ca e concediere, fie ca este demisie sau acordul partilor, iar in perioada de proba vorbim de incetare prin notificare. Nu este denuntat contractul insa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2012
1. varianta complicata:
-pontati-l nemotivat
-referat de la seful ierarhic superior cu privire la absente nemotivate
-convocarea salariatului la cercetare disciplinara, cu semnatura de luare la cunostinta (inteleg ca aici va fi mai greu)
-cercetarea disciplinara propriu-zisa, se asculta apararea salariatului, se ia decizia de incetare disciplinara a contractului (daca e cazul).
2. varianta simpla: daca salariatul e inca in perioada de proba intocmiti o notificare de incetare a cim; in perioada de proba atat salariatul cat si angajatorul pot denunta unilateral contractul fara a motiva in vreun fel si fara a respecta preavizul.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024