ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este legala modificarea urmatoare in conditiile in care angajatorul ponta de l-v -6 ore/zi si duminica 5, cu incalcarea clauzei CIM care era 8 ore/zi, 40/saptamana. dupa control ITM ia decizia:
- art1 incepand cu x.x.x. vor fi respectate recomandarile ITM in sensul exprimarii pontajelor pentru salariatii care desfasoara activitate in urmatorul format luni-vineri 8 ore/zi, respectana astfel clauza duratei timpului de munca mentionat in CIM.
- art2. acest mod de exprimare a pontajului va acoperi in realitate modul efectiv de prestare a activitatii inclusiv in zilele de duminica intrucat salariatii respectivi vor beneficia de timp liber corespunzator in zilele de luni-vineri din fiecare saptamana, zile in care angajatorul va permite acestor salariati sa paraseasca locul de munca la exprimarea duratei de 6 ore.
Nu exista niciun act aditional, condica de prezenta. A adaugat in reg. intern chestia cu 6 ore+5 duminica de capul lui, initial. Nu inteleg ce e legal si ce nu? Practic face la fel ca inainte, nu? Iar de parasit locul de munca dupa 6 ore nici vorba, nici macar nu am stiut. se lucreaza 8 ore/zi+ duminica. Decizia asta e in regula?

Adaugata in: Timp de munca
X X
 User  X X
a intrebat la 22 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
X X
 User X X
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Ian. 2013
Va multumesc din nou. Dar daca se stabileste ca pontajele sunt false si intocmite ilegal, in instanta ce fel de expertiza ar trebui solicitata, pentru a stabili si incalcarea clauzelor contractuale si recalcularea drepturilor? Expertiza contabila este in masura sa clarifice, adica nu i se depaseste domeniul? Nu stiu ce sa zic sunt foarte derutat...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului x x la 25 Ian. 2013
Va puteti folosi de martori, daca sunt si alti colegi care va sustin cauza, puteti solicita ca acel control sa fie facut intr-o zi de sambata sau duminica, iar daca ITM va gaseste la lucru dar nu apar pontaje cu zilele de weekend lucrate se pot dispune noi sanctiuni. Inteleg ca lucrati 6 zile de fapt? Daca este asa e si mai rau.

Daca exista CCM la nivel de ramura, angajatorul trebuie sa il respecte, nu poate trece peste prevederile acestui document.

In instanta puteti cere plata drepturilor salariale nesrespectate si plata unor daune. Instanta va emite o decizie prin care se va stabili ce sume ar trebui sa vi se plateasca si ce daune, cat si valoarea lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
X X
 User X X
a raspuns userului x x la 23 Ian. 2013
Si mai fac precizarea ca exista si ccm unic ramura in care ART1 . (1) Munca suplimentară, prestată la cererea angajatorului şi numai cu acordul salariatului,
după efectuarea duratei normale a timpului de muncă, se compensează cu ore libere plătite în următoarele 30 de zile, în aceste condiţii salariatul beneficiind de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevazut la alin. 1,se va acorda un spor de 100% din salariul de bază pentru munca suplimentară, inclusiv cea din zilele de sărbători legale, ce nu depăşeşte 120 de ore/salariat/an: munca suplimentară ce depăşeşte 120 de
ore/salariat/an se va plăti cu un spor de 80% din salariul de bază.
ART. 2. (1) Repausul săptămânal se acordă, de regulă, sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, la nivel de unitate se va stabili, prin negocieri cu sindicatele, modalitatea de compensare a acestora, în conformitate cu prevederile Art. 1 din prezentul Contract Colectiv.
Poate exista si ccm la nivel de unitate. ar putea elimina din drepturi prin el?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
X X
 User X X
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Ian. 2013
multumesc frumos pentru raspunsuri. in instanta ce ar trebui cerut? avand in vedere ca acest lucru dureza de ani de zile. am spus ca am facut sesizare ITM si aceea e decizia cu cele doua art. pe care a dat-o in urma controlului. practic nu a schimbat nimic, doar pontajul. acum ponteaza 8 ore de l-v si duminica deloc. se munceste tot 8 ore/zi, inclusiv duminica. sambata e singura zi libera. multumesc inca odata
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2013
Nu este in regula. Dvs lucrati practic 6 ore pe saptamana, cu alte cuvinte nu vi se respecta dreptul la repausul saptamanal prevazut de Codul muncii republicat si presupun ca nu primiti nici sporul cuvenit pentru aceste zile. Este o distribuire inegala a timpului de lucru, dar incorect facuta. Ar trebui sa lucrati maxim 5 zile din saptamana, iar daca nu vi se poate acorda repausul sambata si duminica se pot alege alte doua zile consecutive din saptamana in acest scop. Angajatorul decide care vor fi acestea. Faceti o sesizare catre ITM, nu este corecta si nici legala procedura.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
X X
 User X X
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2013
imi raspunde si mie cineva? daca nu deranjez? hello?

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024