ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Abateri


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este legal sa primesc mustrare cu 5% din salariul pe o luna fara sa primesc avertiment mai intai?
Se poate sa se reduca salariul numai cu afirmatia Trebuie sa va incadram in grila de salarizare ?
Este legal sa fiu angajat pe un post ce nu necesita studii superioare cu toate ca sunt inginer de instalatii pt constructii si sunt incadrat Administrator imobile?
Este legal ca orele suplimetare sa nu se plateasca si sa primim la schimb compensare liber ora lucrata sambata si duminica pe ora libera in cursul saptamani?

Cristian Horia Nicolescu
 User  Cristian Horia Nicolescu
a intrebat la 02 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Apr. 2012
Nici o sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara efectuarea prealabila a unei cercetari disciplinare. Astfel ca acea sanctiune constand in reducerea salariului cu 5% pentru o luna nu respecta prevederile legale in acest sens.

Reducerea salariului poate poate fi dispusa unilateral, de catre angajator fara a fi necesar acordul salariatului, numai:
- in cazul sanctiunilor disciplinare constand in reducerea salariala pe perioada de maxim 3 luni
- in cazul modificarii salariului minim pe economie prin prevedere legeala
- in cazul aplicarii unor coeficeienti de ierarhizare - acolo unde este cazul - sau
- in cazul unor probleme economice cand de regula se poate dispune intreruperea temporara a activitatii cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza.
Exista si situatii in care salariul poate fi scazut ca urmare a unor probleme economice, insa cu acordul angajatorilor in acest sens. Cu alte cuvinte, orice modificare a salariului cu exceptia celor de mai sus, poate fi facuta doar cu acordul salariatului.

Referitor la incadrare, angajatorul nu este obligat sa va incadreze pe un post ce necesita studii superioare chiar daca le detineti. Pentru incadrarea pe pozitia Administrator imobile, conform Codului ocupational, sunt necesare studii medii, nu superioare.

Orele suplimentare pot fi compensate prin ore libere platite coprespunzatoare celor lucrate suplimentar. Ele se acorda in 60 de zile de la efectuarea orelor suplimentare.

In cazul zilelor sau orelor lucrate in timpul repausului saptamanal - sambata si duminica -, acestea se compenseaza printr-un spor la salariu - in cuantum sau procent - spor care se stabileste prin contractul colectiv aplicabil sau prin contractul individual de munca. Pe langa aces spor, salariatul beneficiaza de alte doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024