ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Decizie de sanctionare gresita


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Lucrez ca sofer montator la o firma de mobila si am primit o decizie de sanctionare pentru savarsirea faptei de a cere avantaje materiale clientilor doar ca decizia este bazata pe 3 persoane contactate telefonic (una din luna septembrie) si care afirma treaba asta. Este posibil ca cele ce spun acesti 3 clienti sa fie doar pentru ca nu le-a placut fata mea sau ca nu am pus un corp cum vroiau ei? Iar decizia se refera la abatere disciplinara si se sanctioneaza in temeiul prevederilor art264 alin1 lit a si art268 din Codul muncii cu avertisment scris. Intrebarea mea este: articolele (pe care le-am citit si eu) nu fac nici o referire la fapta mea. Mi s-a comunicat de la conducere ca mi se vor opri din bani. Este posibil avand in vedere ca este avertisment scris si nu referat? Si daca articolele nu sunt in regula pot sa sesizez Sectia de Litigii de Munca? Va rog, ajutati-ma cu un raspuns.

Adaugata in: Codul Muncii
Marian Isarescu
 User  Marian Isarescu
a intrebat la 07 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Isarescu la 10 Dec. 2013
Orele suplimentare nu este obigatoriu sa fie platite, Legea permite angajatorului sa le compenseze cu timp liber platit, corespunzator numarului de ore lucrate suplimentar si acordat in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea lor. Daca nu se acorda nici acest tip de compensare atunci puteti sesiza ITM referitor la incalcarea prevederilor legii si puteti merge in instanta pentru recuperarea drepturilor banesti neacordate si obtinerea unor daune ca urmare a prejudiciului creat de angajator. Nu situ ce intelegeti dvs prin sectia litigii de munca, acestea se solutioneaza in instanta de judecata, in contract exsita mentionat acest lucru.

Aveti grija si la modul in care se efectueaza orele suplimentare. Conform legii, angajatorul are nevoie de acordul dvs scris inainte de efectuarea acestor ore. Exceptie fac doar situatiile in care se urmareste prevenirea unor accidente sau inlaturarea consecintelor lor, cand angajatorul nu are nevoie de acordul prealabil al salariatului pentru efectuarea orelor suplimentare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Isarescu
 User Marian Isarescu
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Dec. 2013
Deci am semnat pentru o sanctionare cu advertisment scris si din cate am citit fiind la prima abatere si fiind doar advertisment scris nu ar fii corect sa imi opreasca banii. Insa verbal mi s-a comuncat ca mi se vor retine din banii si mai exact orele suplimentare lucrate. Si am citit si articolele scrise in sanctionare si anume art 264 alin1 lit a si art268 din Codul muncii care nu au legatura cu cazul in care ma aflu eu ca sa nu mai specific ca art 264 alin 1 nu exista lit a. Ar fii corect sa anunt ca nu este intemeiata corect aceasya decizie la firma sau la sectia de litigii de munca? As avea de castigat sau ar fii o incurcare mai mare a lucrurilor? Astept pana pe 15 ale lunii sa vad exact ce banii iau si mai ales fluturasul de salariu cum apare oprirea specificata de ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Dec. 2013
Nu va pot spune eu ce este posibil sa fi gandit clientul in cauza si cred ca putem fi de acord aici.

Referitor la avertismentul scris, este legal sa primiti o astfel de sanctionare fara cercetarea disciplinara. Referatul este documentul prin care superiorul direct constata fapta savarsita, nicidecum un document pentru sanctionarea faptei.

Faptele care pot constituti abatere disciplinara se definesc la nivelul unitatii, nu le veti gasi listate in Codul muncii in niciun caz. Insasi aceasta lege prevede definirea faptelor de catre angajator.

In cazul descris insa apare o problema, si anume dubla sanctionare pentru aceeasi fapta. Daca angajatorul v-a acordat deja un avertisment scris pentru fapta savarsita, nu poate aplica o a doua sanctiune tot pentru ea, constant intr-o retinere salariala. Nici nu este posibila aceasta sanctiune oricum. Se poate aplica o diminuare salariala de maxim 10% timp de 3 luni, nu mai mult, in urma unei cercetari disciplinare si prin decizie comuncata sub semnatura de primire.

Puteti depune o plangere la ITM dar daca angajatorul apuca sa va opreasca sume din salariu, fara o baza legala, mergeti in instanta.

Codul muncii reda la art. 247 - 257 procedura de aplicarea a unei sanctiuni disciplinare. Legea poate fi gasita si pe internet - http://www.codulmuncii.ro/

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024