ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

nelamurire


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Multumesc anticipat raspunsurilor primite.

Am lucrat la o firma 4 luni si jumatate, din care 1 luna fara acte. In data de 07.08.2013 am depus demisia scrisa in care am specificat ca din 15.08.2013 nu mai merg la serviciu deoarece nu mai pot lucra fara a-mi primi salariul lunar deoarece am un copil in intretinere si sunt nevoita sa imi caut alt serviciu. In 4luni si jumatate am luat doar 2 salarii si jumatate (in11.08.2013) am primit jumatate din salariul aferent lunii iunie in 10.07.2013 am primit 80lei ultima transa aferenta salariului lunii mai. Asa se dau banii la acea firma. Mai exact este o brutarie, eu eram vanzatoare la un magazin de paine. Am depus din timp demisia pt a avea timp conducerea sa gaseasca pe altcineva in locul meu, verbal am anuntat din 03.08.2013. Din 15.08.2013 nu am mai mers la lucru. In17.08.2013 o problema familiara m-a determinat sa plec din localitate si nu am putut merg sa semnez lichidarea. M-am intors azi  23.08.2013 in loc. Iar in 26.08 ac voi merge sa semnez lichidarea. In 21.08.2013 am fost sunata de la firma si mi s-a spus sa merg sa imi fac cerere pt concediu pt zilele din 15 in26.08.2013 deoarece nu am semnat lichidarea si eu nu apar nici cum pontata. E corect sa mi se zica sa solicit concediu daca eu mi-am depus demisia din cauza salarizarii defectuoase? Stiu ca legea permite un termen de 6 luni pana pot semna lichidarea daca am depus demisia. Ce ma sfatuiti sa fac in 26.08.2013 cand voi merge sa semnez demisia?
Multumesc pt raspuns.

Adaugata in: Codul Muncii
Roxy Ramonal
 User  Roxy Ramonal
a intrebat la 23 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Aug. 2013
Inca un lucru, drepturile salariale neachitate la timp sau ulterior se cer in instanta de judecata, dreptul de actiune prescriindu-se in 3 ani de la data la care vi se datorau acei bani, cf. Codului muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Daca ati depuns demisia cu preaviz atunci trebuia sa respectati preavizul trecut in contractul individual de munca. Daca nu ati procedat asa, atunci e normal sa vi se spuna ca ati lipsit fara o justificare si nu au cum a va ponteze. Pentru cererea de demisie trebuia sa primiti un numar de inregistrare intern, dat fiind faptul ca angajatorul este obglitat prin lege sa inregistreze cererea de demisie, nu o poate respinge.

In cazul in care preavizul dvs. s-a incheiat in data de 15 august atunci nu prea este corecta solicitarea lor de a semna o cerere de concediu. Lichidarea trebuia facuta in ziua imediat urmatoare preavizului, adica pe data de 16.08.

Nu stiu unde ati identificat acel termen de 6 luni pentru lichidare dar in lege nu exista.
Salariul pentru ultima luna lucrata inainte de incetare se plateste la data stabilita in acest scop prin Regulament Intern, iar in data incetarii se stabileste pintr-o fisa de lichidare, sau chiar in ultima zi de lucru, daca partile au datorii una fata de cealalta, tot atunci se pot plati si restul drepturilor salariale. Daca nu, cel tarziu la data pentru salariu.

Daca ati depus deja demisia scrisa, nu aveti ce demisie sa semnati.

Undeva in relatare apare insa anuntarea doar telefonic, nu prea imi este clar cum ati procedat de fapt: demisia ati anuntat-o in scris sau verbal?! Daca ati facut acest lucu verbal atunci nu ati procedat legal si intrati la abatere disciplinara, prin absentare nemotivata, angajatorul putand ajunge inclusiv la concediere disciplinare. Si poate din acest motiv vi s-a cerut o cerere pentru concediu, ca sa e evita o procedura in dezavantajul dvs.

Cat despre acea luna lucrata la negru, puteti sesiza ITM pentru munca la negru dar veti plati si dvsa amenda (poate ajunge pana la 1000 de lei) si puteti solicita in instanta plata contributiilor restante, daca este cazul. E posibil sa vi se platit chiar daca nu a fost contract incheiat, dar trebuis sa clarificati.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024