ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am dreptul la concediu fara salariu daca sunt gravida?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt gravida in 3 luni si as dori sa stiu daca am dreptul la concediu fara salariu si daca risc sa fiu concediata in aceasta cauza?
Va multumesc.

Adaugata in: Concedii
Roxana Anton
 User  Roxana Anton
a intrebat la 24 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului roxana anton la 26 Iun. 2012
Cu multa placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Anton
 User Roxana Anton
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iun. 2012
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Anton
 User Roxana Anton
a raspuns userului diana miha la 25 Iun. 2012
Am 2 ani si jumatate de cand lucrez la aceasta firma si am probleme cu sarcina, de aceea vroiam sa stiu daca am dreptul la cateva zile de concediu fara plata fara sa am probleme sa fiu concediata atunci cand medicul meu nu este si nu am medical. Dar ce ma intereseaza este daca pot fi concediata daca am concediu fara plata? Eu la 2 saptamani trebuie sa merg la control si vreau sa stiu daca am dreptul la o zi libera fara a avea probleme?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 25 Iun. 2012
Cateva zile de concediu fara plata nu va vor afecta stagiul pentru indemnizatie crestere copil in sensul reducerii perioadei. Nu aveti de ce sa fiti concediata daca va luati concediu fara plata, acesta nu poate reprezenta un motiv al concedierii. In plus, concedirea in perioada sarcinii, atat timp cat angajatorul a fost anuntat in scris privind starea dvs., nu poate fi dispusa daca nu intervine reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea angajatorului conform legii. Daca aveti insa probleme cu sarcina cel mai bine ar fi sa intrati in concediu de risc maternal, la recomandarea medicului specialist sau a celui de medicina muncii.

Referitor la necesitatea de a merge la control, OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede ca angajatorul va acorda salariatei insarcinate un maxim de 16 ore pe luna pentru controale medicale, daca acestea pot fi efectuate numai in timpul programului de lucru, fara a-i fi afectate drepturile salariale.

OUG 96/2003
Art. 15
Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

Art. 2
In sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta termenii si expresiile de mai jos sunt definite dups cum urmeaza:
..................
f. dispensa pentru consultatii prenatale reprezint?? un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultaaiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 25 Iun. 2012
Aveti dreptul, dar aveti mare grija, riscati sa nu mai beneficiati de indemnizatie crestere copil. Ca sa beneficiati de indemnizatie , trebuie sa aveti 12 luni lucrate anterior nasterii copilului.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024