ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

calcul indemnizatie pentru concediu de risc maternal si calcul indemnizatie concediu de ingrijire copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am trei intrebari referitoare la calculul indemnizatiei de risc maternal si a indemnizatiei de concediu ingrijire copil.

1. Sunt gravida si ma pregatesc sa intru in concediul de risc maternal. Salariul meu brut din ultimele 6 luni a fost de 2000 de lei. Acest lucru inseamna ca indemnizatia de concediu de risc maternal va fi 1500 lei, adica 75% din brut?

2. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal imi va influenta calculul pentru primirea indemnizatiei de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani sau aceasta ramane neschimbata ca si cum as lucra in continuare program normal pana la intrarea in concediu prenatal? Adica indemnizatia pentru ingrijire copil va ramane, conform legii actuale de 75% din venitul net, chiar daca am beneficiat de indemnizatia pentru concediul de risc maternal inainte de nasterea copilului?

3. Pot beneficia de concediu de risc maternal in cazul in care am 4 luni de sarcina si am dureri, sangerari sau col deschis?

Va multumesc mult pentru raspuns.

Alexandra Varlan
 User  Alexandra Varlan
a intrebat la 10 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Florentina
 User Roxana Florentina
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
Buna ziua,

Ce se intampla atunci cand primesti o scrisoare de la medicul ginecolog (in care scrie incontinenta cervico-istmica) si primesti referat de la medicina muncii (120 zile concediu de risc), iar cei de la RU suna si trimit mesaje sa ma intorc la munca daca sunt ok? 
"Cei de la Regina Maria au trimis raportul de risc sarcina, trebuie semnat si de sef, apoi le trimitem la ITM. Recomandarea de concediu medical pana la 120 de zile, dar vezi ca trebuie sa treci de o comisie care iti va cere toate actele de la ginecolog (cu cerclaj cu tot ) si ce mai faci tu ".

Nu inteleg nimic. De ce nu semneaza si asteapta sa ma intorc la munca? A trecut o saptamana. Poate ma puteti ajuta cu un raspuns.

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iul. 2012
3. Concediul de risc maternal se acorda la recomandarea medicului specialist si a medicului de medicina muncii, in functie de conditiile de lucru si starea de sanatate, daca aceasta ar pune in pericol sanatatea dvs cat si a fatului. Puteti beneficia de concediu de risc maternal oricand pe durata sarcinii sau dupa nastere, in functie de necesitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iul. 2012
2. Indemnizatia pentru risc maternal o va influenta pe cea pentru concediu crestere copil, ea va face parte din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Indemnizatia nu se modifica pe parcurcul concediului de crestere copil. Se calculeaza la intrarea in concediu si ramane constanta pana la finalul concediului. Indemnizatia crestere copil reprezinta 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, in calculul careia, asa cum am spus, va intra si indemnizatia primita pentru risc materntal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iul. 2012
1. Indemnizatia pentru risc maternal reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform legii, adica veniturile realizate in ultimele 6 luni, brute, anterioare celei in care se acorda concediul. Din totalul zilelor de concediu se vor plati numai zilele lucratoare, nu si cele stabile prin lege drept zile nelucratoare, asa cum sunt zilele de week-end. Va redau mai jos modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru risc maternal:

Baza de calcul o reprezinta media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care vi se acorda concediul de risc maternal. Se platesc numai zilele lucratoare din cuprinsul lunii.

iunie 2012 - 21 zile lucratoare
mai 2012 - 22 zile lucratoare
aprilie 2012 - 20 zile lucratoare
martie - 22 zile lucratoare
februarie 2012 - 21 zile lucratoare
ianuarie 2012 - 21 zile lucratoare

Salariul brut pe ultimele 6 luni anterioare lunii iulie - 2000 lei
Baza de calcul pentru concediu risc maternal : 6x2000= 12.000 lei brut
Media zilnica baza de calcul: 12.000 : 127 = 94,50 lei brut
Zile lucratoare iulie: 22
Indemnizatie brut pentru luna iulie: 94,50 x 22 x 75% = 1559 lei brut

Din acesta indemnizatie se retine contributia CAS, calculata astfel:

Baza de calcul pentru CAS - pensii este 2117 x 35%= 741lei - unde 2117 este salariul mediu brut pe 2012
CAS = 741/22 x 22 x 10,5%=78 lei

In concluzie, Indemnizatia neta de risc maternal pentru luna iulie va fi:
1559 - 78 lei = 1481 lei net

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024