ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Exista o posibilitate de acordare concediu fara plata de 10 zile pe baza art. 43 (5), contract colectiv de munca la nivel national, din cauze obiective?
In acest caz trebuie platit 75% din salariul de baza?
In timpul acestor 10 zile contractul individual de munca se suspenda?
Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Agnes Maria Porzsolt
 User  Agnes Maria Porzsolt
a intrebat la 30 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Agnes Maria Porzsolt la 30 Apr. 2013
Angajatorul nu poate trimite salariatii in concediu fara plata din propria initiativa si fara ca acestia sa inainteze o cerere. Daca angajatii accepta varianta acesta si solicita in scris CFP atunci sigur ca se va putea merge pe varinta lui. Dar nu este corecta abordarea, este una abuziva. Se recurge in mod normal la suspendarea contractelor de munca pe motivul reducerii temporare a activiatii, iar salariatii se vor afla in acest timp la dispozitia angajatorului, putand fi oricand rechemati in activiate.

Totusi, acel articol de care vorbeste angajatorul, chiar daca nu mai este in vigoare el viza masura pe care v-am spus-o si nu concediu fara plata. Cu acordarea unei indemnizatii de 75% din salariu de baza, pe perioada intreruperii.

Incercati sa clarificati cu ei si daca se incearca impunerea unei astfel de masuri, refuzati inaintarea unei cereri daca nu doriti sa intrati in CFP si eventual sesizati si ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
initiaza somaj tehnic , 10 zile, angajatorul si plateste min.75% din salariul de baza angajatilor .Pe motiv de lipsa de comenzi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Agnes Maria Porzsolt
 User Agnes Maria Porzsolt
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Apr. 2013
Aceste 10 zile nu sunt din initiativa angajatului, ci din lipsa de lucrari, angajatorul vrea sa le trimita pe angajati in concediu fara plata. In cazul aceasta cum se procedeaza?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
Contractul colectiv de munca la nivel national nu mai exista inca din ianuarie 2011, ca atare prevederile lui nu se mai aplica. Concediu fara plata pentur nevoi personale se acorda in baza CCM intocmit la nivel de unitate sau ramura, sau in baza Regulamentului intern, acolo unde nu exista CCM.

Concediul fara plata este perioada neplatita, deci abgajatorul nu are obligatia de a plati venituri salariale angajatului aflat in acest tip de liber. Concediul se acorda in urma solicitarii salariatului aprobate de angajator si duce la suspendarea contractului de munca pe durata celor 10 zile. Durata concediului fara plata pentru nevoi personale este stabilita la nivel de unitate sau prin CCM la nivel de ramura / grup de unitati, daca exista.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024