ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Revin la intrebarea despre concediul de maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Sotia mea a lucrat pana in data de 19 aprilie 2015 la o firma din Oradea.
In 20 aprilie a nascut si a intrat automat in Concediu de maternitate (lauzie) pentru 126 de zile.
Anterior a mai lucrat in paralel la o alta firma pe perioada determinata, respectiv in perioada 1 noiembrie 2014 - 15 ianuarie 2015 pentru o firma din Bucuresti.
Mi-ati raspuns ca indemnizatia se calculeaza ca media veniturilor pe ultimele 6 luni.
Sa stiti ca am fost la CAS Bihor, am discutat cu sefa de la concedii de maternitate, care a chemat-o si pe jurista, deoarece eu am prezentat raspunsul dvs.
Mi s-a spus foarte clar ca la concediul de maternitate se ia in calcul doar salariul locului de munca activ, din care se iese in concediu de maternitate si nu se iau in considerare si alte locuri de munca chiar daca au fost in cele 6 luni anterioare. Mi s-a mai spus ca doar pentru persoanele neincadrate in munca se merge inapoi 6 luni pt stabilirea bazei de calcul si daca nu sunt venituri se merge inapoi pe un an, pentru ca mama sa nu ramana fara concediu de maternitate in spcial in primele 42 de zile.
Nu stiu ce sa mai cred.
Puteti sa ma ajutati ?


Cretu Marius
 User  Cretu Marius
a intrebat la 18 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mai. 2015
Din pacate juristul lor nu este unul bine pregatit, se pare. Pentru ca OUG 158/2005 este cat se poate de explicit in acest sens.

ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
.....
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
....
(2) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la
limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Foarte probabil juristul s-a oprit doar asupra art. 23 (3) din Ordonanta, insa acesta se refera exclusiv la situatia in care mama isi pierde calitatea de asigurat. Ceea ce nu este cazul aici.

Cel mai bine mergeti catre ITM sau in instanta de judecata. Sau luati legatura cu un mediator. Se incalca legea din pacate si destul de grav.


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa alexei delimart Marius Ion G Stancu Viviana Serni George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024