ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suprapunere concedii crestere copil si concediu crestere copil de catre tata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Mama, profesie liberala se afla in CCC pentru perioada de 2 ani si este suspendata din activitate pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Copilul implineste 2 ani in 29 decembrie 2014. Bebe numarul 2 trebuie sa se nasca la inceputul lunii ianuarie 2015, dar exista posibilitatea sa se nasca si mai repede, adica inainte de 29 decembrie 2014.
Tatal trebuie sa intre in concediul de crestere copil pentru o luna, respectiv in luna decembrie , iar mama sa faca demersuri de ridicare a suspendarii activitatii inca din luna noiembrie pentru luna decembrie 2014 pentru a putea reveni in activitate.
Totusi, in luna decembrie 2014, mama ar putea uza si de dreptul la concediu prenatal pentru al doilea copil..atunci care sunt variantele?
1. Tatal intra in concediul pentru crestere copil (o luna) in luna decembrie pentru primul copil. Ce dosar trebuie intocmit si pana la ce data trebuie depus? Daca tatal are domiciliul legal in alt judet decat cel in care a fost depus dosarul initial al mamei pentru indemnizatie si alocatie, unde isi va depune dosarul pentru concediul de o luna?
a) In acelasi timp, mama poate sa intre in concediu medical prenatal pentru al doilea copil pana se naste? Cum se va calcula indemnizatia pentru cresterea copilului pentru al doilea copil?
b) In eventualitatea in care mama nu opteaza pentru concediul prenatal in luna decembrie si revine in activitate.Avand in vedere ca este profesie liberala si trebuie depuse declaratii de venit estimat si realizat pentru acea luna..Cum se va calcula indemnizatia pentru al doilea copil?
2. Daca tatal, inainte de luna decembrie 2014 (luna in care trebuie sa intre in concediu crestere copil) s-ar afla in concediu fara plata timp de 2 luni (octombrie si noiembrie 2014) va mai indeplini conditiile pentru a-si depune dosarul pentru indemnizatia de crestere copil pe luna decembrie?Daca nu, ce se intampla in aceasta situatie cu acea luna? Se va pierde sau va beneficia mama in continuare de concediul si indemnizatia pe acea luna?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns la aceste variante.

Ioana Ciocan
 User  Ioana Ciocan
a intrebat la 02 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Nu, nu se poate acest lucru. Concediul crestere copil nu se poate suprapune cu cel de maternitate. Nu puteti fi in concediu de maternitate nici in perioada in care tatal este in crestere copil. Daca nasteti in timpul CIC atuncti ar trebui sa puteti intra in CIC 2 dupa ce primul copil implineste 2 ani, fara sa mai treceti prin concediu de maternitate pre si postnatal.

Nu are nicio relevanta perioada ulterioara nasterii copilului pentru acordarea CIC. Cat timp are cele 12 luni anterioare datei nasterii lucrate atunci se aplica prevederea privind efectuarea unei luni din durata CIC.

Daca tatal nu intra in concediul respectiv se va retine indemnizatia pentru crestere copil. Exista doua exceptii in normele de aplicare a legii, si anume daca optati pentru stimulent cu cel putin 3 luni mai devreme, sau daca este vorba de o familie monoparentala.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton George Andreescu Viviana Serni Ioana Popa alexei delimart Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024