ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

abatere disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,
va rog sa/mi raspundeti , daca un angajat primeste o instiintare de control intern asupra activitatii sale, pe care o ia la cunostinta sub semnatura, si dupa doua zile nu se mai prezinta la servici trimitand prin posta demisia dupa o saptamana, poate fi considerata o abatere deosebit de grava?
se poate face plangere penala?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Mihaela Nastasa
 User  Mihaela Nastasa
a intrebat la 25 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Nastasa
 User Mihaela Nastasa
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Nov. 2011
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS
dar inainte de a citi raspunsul dv. am introdus in Revisal suspendarea CIM de la data in care am depus la posta convocarea, deoarece ,concomitent cu depunerea la posta am mai expediat un exemplar si prin curier, care s/a returnat in aceeasi zi cu refuz de primire. A inchis usa in nas agentului curier fara sa semneze ca refuza primirea.
Este gresita suspendarea introdusa in Revisal?
Am rugamintea sa/mi raspundeti si la intrebarea:
Cum poate dovedi ca angajatorul nu a respectat prevederile CIM?
VA MULTUMESC
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mihaela nastasa la 02 Nov. 2011
Informarea salariatul se considera facuta numai in momentul in care acesta a semnat pentru primirea convocarii. Probabil ca salariatul in cauza "trage de timp" astfel incat sa se scurga perioada de preaviz si sa ii inceteze CIM in urma demisiei. Dat fiind faptul ca salariatul refuza sa se prezinte la locul de munca pe perioada preavizului, fara a motiva absentele, se poate face plangere in instanta. Insa, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele prevederi legale.

Art. 81
5 Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
8 Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Daca salariatul considera ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale si poate dovedi acest lucru, atunci poate demisiona fara sa respecte preavizul.

CIM poate fi desfacut pe baza absentelor nemotivate daca aceasta sanctiune este prevazuta in Regulamentul Intern sau CCM aplicabil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Nastasa
 User Mihaela Nastasa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Oct. 2011
Va multumesc frumos pentru raspuns ,
as dori sa fac precizarea : nu pentru absente nemotivate sa se formuleze plangere penala ci pentru faptul ca atunci cand i s/a inmanat instiintarea de control interrn asupra activitatii sale a dat bir cu fugitii,si a trimis demisia prin posta dupa o saptamana. Ulterior am expediat prin posta convocarea de cercetare prealabila pe care a refuzat/o de primire. Apoi am mai trimis odata convocarea prin curier si a refuzat/o si pe aceasta.
va multumesc inca o data si astept un raspuns,
cu stima
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2011
Neprezentarea salariatului la locul de munca fara a anunta in prealabil angajatorul sau seful direct se considera absenta nemotivata. Salariatul poate fi cercetat disciplinar pentru astfel de absente si in urma unei anchete diciplinare, daca salariatul nu invocat motive obiective pentru neprezentarea la serviciu in decursul celor doua zile, poate fi dispusa desfacerea CIM. In cazul in care nu se prezinta in urma convocarii si nu motiveaza obiectiv absenta se poate dispune concedierea fara a se mai efectua cercetare disciplinara. Pentru absente nemotivate nu este necesar sa faceti plangere penala.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024