ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Absente nemotivate salariat perioada 13 luni


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am o salariata care are contractul de munca suspendat pentru absente nemotivate din 01.03.2013.
De atunci nu s-a facut nimic, nu s-a convocat salariata, deci nici cercetarea disciplinara. Salariata nu a venit in timpul asta dar a solicitat cu 01.03.2014 suspendare pentru crestere copil.
Intrebari:
-angajatorul trebuia sa se incadreze in termenul maxim de 6 luni conf art 252 alin 1 din Codul Muncii?, sau poate sa o tine la nesfarsit pana cand (sa faca referat), se hotaraste el sa efectueze cercetarea disciplinara( trebuie facuta obligatoriu suspendarea pentru crestere copil).
- cercetarea disciplinara trebuie in situatia de fata (daca mai este legal) sau pur si simplu ii inceteaza suspendarea pentru absente nemotivate ca urmare a cereri de suspendare pentru crestere copil din partea salariatei, si o suspenda pentru crestere copil ca si cum atunci a dat semn de viata salariatul.
- poate salariata sa ceara drepturile pe perioada cat contractul a fost suspendat pentru absente nemotivate sau nu are ce sa atace?
Astept un raspuns cum ar trebui sa procedam in situatia de fata!

Multumesc,
O zi buna!


Popescu Marian
 User  Popescu Marian
a intrebat la 01 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului popescu marian la 03 Apr. 2014
Cat timp indeplineste conditiile de acordare a CIC nu aveti voie sa ii refuzati cererea pentru concediu. Ar trebui incetata perioada de absentare nemotivata si suspendat contractul, printr-o noua decizie, pentru CIC.

Inteleg ca are venituri realizate in cele 12 luni anterioare datei nasterii, ceea ce inseamna ca atat timp cat este angajatul dvs i se va acorda dreptul solicitat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Popescu Marian
 User Popescu Marian
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Apr. 2014
Buna seara,

Salariata poate sa obtina indemnizatie crestere copil, pentru ca mai are 2 contracte de munca la acelasi angajator pe firme diferite, unul cu norma intreaga si unul cu timp partial.
La cele doua contracte prezentate mai sus contractele de munca au fost suspendate cu 01.03.2013 pentru plangere penala iar salariata a castigat toate drepturile in instanta si totodata si suspendarea pentru crestere copil incepand cu 01.03.2014 pana cand face copilul 2 ani. Deci la cele doua contracte am incetarea facuta in REVISAL pentru plangere penala si suspendarea in continuare pentru crestere copil pana la 2 ani. Ea a cerut si la firma care are contractul suspendat pentru absente nemotivate, suspendare crestere copil tot incepand cu aceeasi data 01.03.2014, de cand a inceput suspendarea pe celalte doua firme pentru cic unde si-a castigat drepturile. Ce pot sa fac pe firma aceasta unde nu s-a facut nimic privind absentele nemotivate (convocare-cercetare), si nici a ea nu a dat firma in judecata, daca ea la celelalte doua firme are deja contractele suspendate pentru crestere copil? Eu ma gandeam sa incetez suspendarea pentru absente nemotivate cu 01.03.2014 si suspendare cic pana face 2 ani. Dar sa nu dea firma in judecata ca vrea drepturile pe perioada cu absente si sa spuna ca nu a putut sa vina la munca ca orikum pe celelalte firme avea plangere penala si ca nu o primea angajatorul. Va multumesc, O seara buna!
Astept un raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2014
Salariata dvs nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului crestere copil, daca nu a realizat venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii si nu face dovada acestui lucru. Ca atare nu aveti obligatia sa ii acceptati cererea de intrare in CIC cat timp nu indeplineste conditiile de acordare.

Sanctiunea se poate dispune in 30 de zile de la data constatarii faptei dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii ei, asa cum prevede Codul muncii republicat. In aprecierea mea, ati putea sa declansati o cercetare pentru ultimele luni de absenta, astfel incat sa va incadrati in acest termen.

Daca salariata v-a informat in scris privind starea ei de graviditate, prezentand si dovada medicala in acest sens, nu puteti dispune concedierea ei, fie ea si disciplinara, pe durata sarcinii. Dupa nastere, cat timp nu intra in CIC pentru ca nu indeplineste conditiile se poate dispune o astfel de masura, daca nu intra in concediu medical sau chair de risc maternal, ceea ce ar fi destul de putin probabil.

Nu prea are ce drepturi sa ceara pentru perioada de absentare, daca va referiti la veniturile salariale. Cat timp a lipsit de la locul de munca nemotivat, ea nu are dreptul la remuneratie ca atare legal nu are ce sa atace in acest sens.

Puteti initia o actiune in instanta daca vi s-a creat un prejudiciu si declansati cercetare disciplinara ca sa puteti lua o decizie. Vedeti si daca salariata a lucrat in aceste 13 luni, solicitati o dovada. Daca are venituri realizate, chiar daca sunt realizate la alt angajator, atunci are dreptul la CIC si va trebui sa ii aprobati cerera. Iar o eventuala concediere nu poate avea loc in timpul concediului sau timp de 6 luni de la revenire, cu exceptia situatiilor precizate in legislatia aplicabila.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton G Stancu violeta Georgescu Viviana Serni George Andreescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024