ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti daca parcurg pasii corect in urmatoarea problema:
Am un angajat care din data de 15.05.2013 nu a mai venit la servici. In dat de 17 a facut trei zile de cand absenteaza nemotivat. Am vorbit cu colegul care raspunde de acest angajat sa-i faca un referat prin care sa ne comunice in scris ca dl. X absenteaza din data de 15.05.2013 nemotivat de la serviciu.
In data de 17 am primit prin posta prin recomandare adresa de la dl. X ,, Va rog sa acceptati demisia mea cu data de 15.05.2013''.
Azi 20.05.2013 vreau sa-i trimit adresa impreuna cu referatul in care o sa-i incepem cercetarea disciplinara deoarece a lipsit mai mult de trei zile, iar in cazul adresei lui el nu executa cele 20 de zile lucratoare de preaviz conform contractului individual de munca. Acest dl X are sa dea societatii o suma de bani deoarece a fost autorizat Iscir, avand act aditional la contract ca daca paraseste societatea in termen de 2 ani plateste acea autorizatie.
Acum normal astept sa-i fac cercetarea si toate documentele conform acesteia ( suspendare contract conform art. 52 alin 1 lit a din data de 20.05.2013), apoi sa-i inchid contractul conform art. 61 litera a.
Va multumesc, astept raspuns!

Adaugata in: Abateri disciplinare
Vasile Monica
 User  Vasile Monica
a intrebat la 20 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 21 Mai. 2013
Da, este corect cum ati stabilit intervalele de timp. Aveti grija sa va incadrati in termen pentru operarea suspendarilor, 20 de zile lucratoare de la datele lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Mai. 2013
Da, imi cer scuze nu am citit pana la capat acel articol. Azi ii trimit convocarea care va avea loc pe data de 27.05.2013.
Suspendarea contractului va fi astfel?
15.05.2013 - 24.05.2013 art. 51 alin (2) ( absente nemotivate)
27.05.213 pana la decizie 52 (1) (cercetare disciplinara), proces vb
apoi incheiere CIM 61 (a).
Aici ma pierd umpic in date.
Poate imi dati exact datele cand ar trebui operati.
Va multumesc.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 20 Mai. 2013
Exista, chiar in Codul muncii, si il regasiti si in Revisal daca va uitati atent la temeiurile suspendarii inventariate acolo. Este vorba de art. 51 (2).

Art. 51
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Cercetarea disciplinara nu a inceput inca, pentru ca in primul rand salariatul nu a primit convocarea si apoi inca nu s-a prezentat, lipseste nemotivat si ar fi trebuit sa operati absentele anterior declansarii cercetarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Mai. 2013
Normal acum contractul este suspendat in baza art. 52 alin (1) lit a. Eu nu stiu sa am vreun articol in baza absentelor nemotivate. Daca puteti sa ma ajutati cu o Nota executorie pentru plata autorizatiei ISCIR.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2013
Sunt corecti pasii, trebuie sa il convocati in scris privind cercetarea disciplinara iar odata ce primiti convocarea semnata de el puteti dispune direct concedierea daca nu se prezinta pentru cerceteare la data, ora si locul stabilite.

Pasii cercetarii disciplinare vi-i redau mai jos, parte din ei deja i-ati intreprins:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Aveti grija sa ii suspendati in continuare contractul pentru absente nemotivate, iar dupa ce inceteaza contractul ii puteti transmite si o nota executorie, punand in aplicare actul aditional incheiat pentru autorizarea ISCIR. Daca nu operati suspendarea contractul de munca va inceta dupa preaviz si nu puteti sa mai desfasurati cercetarea disciplinara, mai ales ca demisia se inregistreaza obligatoriu si nu se aproba. Ar trebui sa ii transmiteti si decizia de suspendare pentru absente nemotivate, iar suspendarea o operati in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.



Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu adriana iancu Gratiela Petrescu G Stancu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024