ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca un angajat nu s-a deranjat sa-si anunte managerul ca lipseste de la munca iar in momentul in care a fost sunat a raspuns ca este la mare si a doua zi va aduce concediu medical inclusiv pentru ziua in care nu s-a prezentat la munca si ca acel concediu medical va fi de fapt o trimitere spre recuperare in alta tara, ce fel de sanctiuni se pot aplica? Dar medicului de familie care elibereaza acel certificat medical?

Din ce am aflat, atata timp cat el in termen de 48 de ore aduce Concediu medical este "scuzat" fara nicio problema. Departamentul de HR imi spune ca nu poate face nimic, de mers acasa mi-a spus ca degeaba merge pentru ca daca pe concediu medical este trecuta o alta localitate sau o trimtere in alta tara nimeni o va investiga mai departe. De ce medicii de familie dau concediu retroactiv? Chiar si pentru 1 zi mie nu mi se pare corect. Ce pot face in calitate de managerul acestei persoane?

Gusa Corneliu
 User  Gusa Corneliu
a intrebat la 19 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Aug. 2013
Inca o chestiune, ca sa puteti deci avea dovada ca intr-adevar a fost plecat la tratament si nu interes personal trebuie sa asteptati pana revine, din motivele pe care vi le-am spus. Daca vine cu certificat medical pentru boala obisnuita, ca si cand ar fi fost in tara, numai daca aveti cum sa dovedeti ca el de fapt a fost plecat in afara tarii pentru interese personale, fara sa anunte in prealabil, dupa parerea mea il puteti actiona in judecata pentru prejudiciul creat. Dar aici ar trebui sa vorbiti si cu un avocat sa vedeti ce dovezi ar trebui sa prezentati in sustinerea cauzei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Aug. 2013
Salariatul dvs a savarsit o abatare disciplinara constand in absentarea nemotivata de la locul de munca. Caz in care fie il puteti sanctiona prin avertisment scris, fie declansati o cercetare disciplinara pentru a-i putea aplica o alta sanctiune mai drastica dintre cele permise de lege, incluzand aici si concedierea disciplinara a salariatului. Dat fiind raspunsul lui se poate considera ca acel certificat medical nu este acordat tocmai corect. Iar daca el intr-adevar va pleca in afara tarii pentru un posibil tratament certificatul medical pentru acest concediu se va elibera ulterior, in baza documentelor doveditoare, cf. legii. Deci in niciun caz nu va putea primi un certificat medical pentru aceasta plecare inainte de a efectua tratamentul.

ART. 32 - Oridn 60/32/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005.
Persoanele asigurate aflate ?n incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament ?n străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate ?n ţară, beneficiază de concediu medical acordat ?n condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege; certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, ?n baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o dată ulterioară, dar nu mai t?rziu de 15 zile de la data revenirii ?n ţară.

Certificatul medical trebuie prezentat pana la finalul lunii, nu neaparat in 48 de ore, iar odata cu prezentarea lui se va considera ca este justificata absenta. Se poate efectua un control la domiciliul angajatorului si declansa o ancheta in ceea ce il priveste pe medicul care elibereaza certificatul, cu ajutorul Casei de Sanatate. Ordinul amintit mai sus reda procedura si intervalul orar in care se poate face un astfel de control al concediului medical.

Art. 81
(7) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi ?n incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua numai ?n intervalul orar 8,00 - 11,00, 12:00 - 17:00, 18:00 - 20:00, prilej cu care se va ?ncheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 5.
(8) Procesul-verbal prevăzut la alin. (7) poate fi contestat ?n termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul plătitorului de indemnizaţii, acesta av?nd obligaţia de a răspunde ?n maximum 30 de zile de la data ?nregistrării contestaţiei.
(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, ?n condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează pe baza unei metodologii elaborate de CNAS ?n termen de 60 de zile şi care va fi publicată ?n Monitorul Oficial al Rom?niei, Partea I.

Personal v-as recomanda sa declansati si o cercetare disciplinara, dupa ce intocmiti un referat pentru constatarea abaterii disciplinare si o decizie de suspendare a CIM ca urmare a absentarii nemotivate, operand in Revisal suspendarea in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii CIM.

Pasii pentru cercetarea disciplinara sunt urmatorii:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Aveti in vedere si prevederile art. 247 - 252 din Codul muncii republicat referitoare la raspunderea disciplinara a salariatului si dispunerea sanctiunii.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024