ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Unul dintre soferii companiei la care lucrez a luat amenda pentru ca a circulat fara rovinieta valabila. Acesta, dupa incident, nu s-a mai prezentat la servciu. Are contract pe perioada determinata pana in 31.08.2012.
In contractele tuturor soferilor la "Obligatii" este trecut urmatorul punct "salariatul are obligatia de a nu circula in trafic cu mijloacele auto ale societatii fara a avea toate documentele si autorizatiile legale de transport marfa (rovinieta, licenta, asigurare RCA etc ). Orice sanctiune stabilita de organele in drept va fi suportata de catre acesta. "
Amenda a fost platita de catre societate, insa vrem sa retinem din salariul soferului contravaloarea amenzii, cu toate ca neprezentandu-se la munca nu avem cum recupera intreaga contravaloare a amenzii.
Imi puteti spune ce pasi trebuie sa urmez? Soferul spune ca daca nu ii dam salariul va depune plangere la ITM.

Multumesc.

Adaugata in: Abateri disciplinare
Laura Stanomir
 User  Laura Stanomir
a intrebat la 20 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 23 Aug. 2012
Legal nu puteti sa retineti din salariu decat pe baza unui angajament de plata sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, cf. articolelor din Codul Muncii de mai jos:

Art. 169. - (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Art. 254. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 257. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Art. 258. - (1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 259. - In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
Pentru absenta lui de la lucru puteti declansa cercetare disciplinara pe motivul absentelor nemotivate. Legal insa aveti dreptul sa retineti contravaloarea amenzii pe care ar fi trebuit sa o suporte angajatorul. Solicitati si o opinie din partea ITM ca sa fiti in siguranta, insa legal aveti acest drept. Daca suspendati contractul pentru abatere si apoi pentru cercetare nu veti avea suficient timp sa il cercetati pentru ca CIM va expira de drept. Puteti insa suspenda contractul pentru absente caz in care salariatul nu va fi platit pentru acea perioada de timp.


Alte intrebari despre Abateri disciplinare