ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cercetarea disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In urma cu doua saptamani societatea la care am fost angajata mi a comunicat verbal ca doreste incheierea colaborarii. Mi s a spus ca postul pe care il ocup in cadrul organizatiei se desfiinteaza. Nu am primit nici un act scris iar dupa aproape doua saptamani am fost anuntata telefonic ca trebuie sa ma prezint la serviciu deoarece sunt cercetata disciplinar. Din cunostintele mele acea convocare trebuia sa mi se trimita in scris inaintea convocarii si nu sa mi se dea spre semnare in ziua convocarii. Am semnat de primire acea cerere de convocare si am notat si data in care am primit o, respectiv data in care a avut loc intalnirea. Mi s a comunicat ca urmeaza sa mi se desfaca contractul de munca din cauza unui document care, din vina mea, nu a fost inregistrat in luna aprilie 12 aprilie a anului curent. Intrebarea mea este, acea fapta nu s a prescris conform articoluluii 268 din codul municii. Eu pot fi acum cercetata disciplinar pentru o fapta care s a prescris deja. Va rog sa mi spuneti ce pot sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc.
Cu respect,
Suciu Ioana

Adaugata in: Abateri disciplinare
Suciu Ioana
 User  Suciu Ioana
a intrebat la 13 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului suciu ioana la 17 Oct. 2011
Cu multa placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Suciu Ioana
 User Suciu Ioana
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2011
Multumesc frumos pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2011
In urma modificarilor si completarilor aduse Codului Muncii art. 268 a devenit art. 252.

Decizia de sanctionare asadar se inmaneaza salariatului in forma scrisa, acesta din urma semnand pentru primirea ei. Daca decizia de desfacere a CIM vi s-a comunicat in urma cu doua saptamani, respectiv in luna septembrie, fapta inca nu se prescrisese, angajatorul respectand termenul de 6 luni de la data savarsirii faptei. Decizia de sanctionare se comunica in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si isi produce efectele incepand cu data comunicarii ei. In cazul in care salariatul refuza primirea deciziei, ea poate fi trimisa prin posta cu recomandata, iar daca angajatorul respecta acel termen de 5 zile se considera comunicarea indeplinita. Daca insa termenul de 6 luni de la data savarsirii faptei este depasita, decizia nu va mai putere avea legala.

Art. 252
1 Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
2 Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. 3 , nu a fost efectuata cercetarea;
d temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
3 Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
4 Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.



5 Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.



Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024