ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum pot contesta o decizie de sanctionare cu reducerea salariului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In data de 12.02.14 am fost convocat in fata comisiei de disciplina dar nu m-am putut prezenta fiind la munca in alt punct de lucru al societatii si neputand sa-mi parasesc postul. Am semnat o declaratie prin care afirmam ca nu sunt vinovat de ceea ce sunt acuzat, aceasta poate fii considerata o aparare a mea in lipsa in fata comisiei? Cum pot contesta aceasta decizie de sanctionare? in decurs de 7 luni am primit 4 avertismente si aceasta decizie de sanctionare cu 5%.. pot considera ca sunt hartuit moral la locul de munca?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Alexandru Ioan
 User  Alexandru Ioan
a intrebat la 12 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Feb. 2014
Nu, nu poate fi luata in considerare ca reprezentand participare la cercetarea disciplinara, atat timp cat pentru aceasta ar fi trebuit, conform convocarii, sa va prezentati la ora, locul si data stabilite. Nu cred ca responsabilul sau superiorul dvs s-ar fi opus prezentarii dvs la sediu pentru cercetare odata ce ati fost convocat. Sau daca s-a intaplat asa nu ar fi stricat o comunicare scrisa din partea lui din care sa reiasa ca nu puteti parasi postul pentru a participa la cercetare la data in stabilita.

Daca ati semnat pentru primirea convocarii si nu v-ati prezentat pentru cercetarea disciplinara, conform legii angajatorul poate dispune direct sanctiunea disciplinara, fara sa mai parcurga pasii cercetarii.

Art. 251 - Codul muncii
..............
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Prin motive obiective se intelege concediu medical, concediu de odihna, situatii de forta majora sau ale motive similare.

Decizia de sanctionare se contesta in instanta de judecata, la Tribunalul de care apartineti dvs in functie de domiciliu si in termenul mentionat in cuprinsul ei. Codul muncii prevede un termen de 30 de zile, iar legea dialogului social 62/2011 prevede posibilitatea contestarii masurilor unilaterale dispuse de angajator in 45 de zile de la comunicare deciziei, prin semnatura de primire. In document se recomanda, din practica instantelor si a avocatiolor in domeniu, sa fie trecute ambele termene.

Inclusiv avertismentele puteau fi contestate in instanta dar in termenul pe care vi l-am spus, nu mai tarziu. Pentru ele, foarte probabil pentru toate, dreptul de actiune s-a prescris.

In instanta, cand depunti contestatia, puteti cere si suspendarea deciziei de sanctionare, iar daca instanta o aproba angajatorul nu va putea retine cei 5%, pana cand nu se exprima judecatorul in privinta legalitatii deciziei.




Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024