ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

.Daca imi vine acasa AVERTISMENTUL SCRIS si nu semnez de primire se mai aplica?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, lucrez la un magazin SH de 8 luni, dintre care 3 luni magazinul a fost pe firma mama (in care am fost in proba), apoi urmatoarele luni magazinul a fost francizat(alt contract, alte trei luni de proba) . La inceput totul a mers foarte ok, dupa cateva luni au inceput cu pretentii de stat peste program, orele suplimentare neplatite, cerinte prea mari de la angajati, zile nepontate pe motiv ca nu ti-ai facut treaba ca de exemplu intr-o buna zi a vrut sa ma trimita managerul acasa pentru ca am intarziat 5 min din pauza de masa.
Plictisit de toate abuzurile facute de ei, am decis sa iau atitudine si i-am zis ca nu plec acasa daca nu imi da ceva scris la mana sa ma duc frumos la ITM sa depun o plangere si sa nu zica ca am fost absent nemotivat. Raspunsul managerului a fost ca de data asta ma iarta!
Dupa ce acum 2 zile am stat doua ore peste program pentru a schimba marfa din magazin, ieri fiind o zi foarte aglomerata ne spune ca avem o singura pauza de 30 min. in loc de o pauza de masa de 40 min si 2 pauze de 10 min. conform contractului de munca pe perioada nedeterminata cu program de 9 ore pe zi, dintre care o ora pauza. Eu nu m-am supus si mi-am luat pauzele conform contractului. Reprosand-mi ca toti au stat 30 min iar eu am avut toata pauza.

Astazi dupa terminarea programului, am fost chemat de manager in birou spunadu-mi ca stie ca astazi mi-am facut treaba foarte bine, dar a primit ordin de la seful ei ( un manager bulgar) sa imi dea avertisment scris cu motivul : nerespectarea fisei postului ( nu a intampinat si nu a oferit clientilor informatiile necesare).
Recunosc ca ieri am avut o zi proasta si nu am avut o stare prea necesara sa vorbesc cu clinetii, dar astazi mi-am indeplinit cat am putut de mult fisa postului explicand clientilor toate informatiile, ajutandu-i, etc. Avertismentul scris este pe data de azi in jurul orei 12:00. Am refuzat sa-l semnez si mi s-a spus ca o sa fie trimis acasa.
Acum vin si intrebarile mele:
1.Daca imi vine acasa si nu semnez de primire se mai aplica? sau ce se poate intampla?
2. Ce pot face in legatura cu abuzuile? Cu orele neplatite?
3. Cum se poate anula avertismentul?

4.Am citit undeva asta : "Atentie! In cazul in care comunicarea convocarii o faceti prin serviciul Postei Romane prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca salariatul a luat la cunostinta numai daca semneaza de primire. in aceasta situatie, data la care a luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.

Daca persoana nu este gasita la adresa si se intoarce confirmarea de primire nesemnata, dvs. in calitate de angajator puteti emite decizie de concediere in cel mult 30 de zile calendaristice de la savarsirea abaterii." Este adevarat?


Felix Felix
 User  Felix Felix
a intrebat la 07 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Sep. 2014
Din pacate, cat timp in fisa postului dvs intra aceasta atributie dar dvs nu ati indeplinit-o din propria initiativa, se considera abatere disciplinara, deci angajatorul are dreptate in aceasta situatie. Daca aveati o stare proasta si lipsa de chef trebuia sa vorbiti cu superiorii dvs pentru ca la fel de bine se poate ca si ei sa invoce ca nu au chef sa mai tina pe post, desi nu ar fi neaparat corect. Ati semnat un contract, trebuie sa il respectati, la fel si fisa postului, ca sa nu se considere ca ati savarsit abatere disciplinara.

Decizia de sanctionare produce efecte dupa ce in prealabil a fost comunicata. Nu stiu unde ati citit dvs acel paragraf dar concedierea nu se poate dispune pe motivul ca nu ati semnat avertismentul scris, cred ca ati inteles gresit. Insa daca refuzati primirea avertismentului scris postasul va trece acest lucru pe recomandata si va fi interpretata ca reavointa. Iar angajatorul poate inclusiv sa declanseze cercetare disciplinara pentru ziua in care nu v-ati respectat atributiile. Avertismentul scris, ca orice sanctiune disciplinara, se poate anula numai in instanta. Iar pentru orele suplimentare lucrate dar necompensate puteti depune plangere la ITM sau merge in instanta de judecata, cu toate dovezile pe care le aveti.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024