ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Decizia de sanctionare produce efecte de la data comunicarii.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. Vreau sa stiu ce inseamna ca " produce efecte de la data comunicarii"? Eu inteleg ca se aplica imediat, adica se retine din salariu cand este vorba despre micsorarea salariului cu 5 sau 10 %. Exista vreo situatie salariala in afara de aceea sa nu se micsoreze salariul mai mult de jumatate cand sanctiunea nu se poate aplica/retine imediat?
Sper ca am fost inteleasa si multumesc anticipat

Adaugata in: Abateri disciplinare
Marcela Mateescu
 User  Marcela Mateescu
a intrebat la 01 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marcela Mateescu
 User Marcela Mateescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mar. 2014
Va multumesc si va doresc o primavara plina de realizari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marcela Mateescu la 03 Mar. 2014
Concediul medical suspenda contractul de munca, ceea ce inseamna ca toate termenele se decaleaza. CO insa nu este suspendare si nu afecteaza veniturile salarile, cu exceptia tichetelor de masa sau cadou. Daca persoana este in concediu medical timp de 3 luni dupa dispunerea sanctiunii, atunci datorita suspendarii de drept a CIM si sanctiunea se va prelungi, termenul de aplicare. In Codul muncii este aceasta explicatie.

Art. 49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
......................................
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Art. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marcela Mateescu
 User Marcela Mateescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mar. 2014
Va multumesc.
Exemplul meu consta in faptul ca Serviciul salarizare nu pune in aplicare sanctiunea in luna cand salariatul este partial in concediu de odihna , concediu medical sau cand nu are norma de ore intreaga .Asa ajunge sa aplice sanctiunea si dupa 3 luni. Codul Muncii nu are o astfel de interpretare ceea ce mi s-a parut incorect sa aplice o sanctiune si dupa 3 luni atata timp cat salariatul are un venit lunar .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2014
Dovada comunicarii deciziei de sanctionare sta in semnatura de primire de catre salariat a documentului respectiv, a deciziei in sine. De la data la care salariatul a semnat decizia sau recomandata, daca ii este trimisa prin posta, aceasta produce efecte si se pune in aplicare. Daca salariatul nu semneaza decizia sau recomandata, atuncti efectele nu apar pentru ca se considera ca nu i s-a comunicat continutul acestui document.

Nu se poate aplica o sanctiune care sa conste in retinerea a jumatate din salariu, pentru ca nu este legal. Procentul maxim ce poate fi retinut este de 10% pe luna, timp de 3 luni cel mult.

Retinerile din salariu pot avea la baza popriri, executari silite, raspundere patrimoniala exprimata de instanta etc.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu alexei delimart G Stancu Radu Anton Viviana Serni George Andreescu