ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, daca iti dai demisia fara sa stai in preaviz ce se intampla? Si daca intr-adevar trebuie sa stau in preaviz, cate ore se lucreaza si cat dureaza un preaviz. Va multumesc


Adaugata in: Abateri disciplinare
Nice Nyoline
 User  Nice Nyoline
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 04 Mai. 2012
Pe perioada preavizului contractul isi produce in continuare efectele, ceea ce inseamna ca veti fi in continuare platita, pana la finalul lui. Este perioada lucrata. Se plateste salariul conform contractului, nu altul, corespunzator perioadei lucrate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nice Nyoline
 User Nice Nyoline
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Mai. 2012
Multumesc. Dar mai am o intrebare: daca stai in preaviz acele 20 de zile, angajatorul este obligat sa plateasca acele zile de preaviz sau se sta fara plata?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nice Nyoline
 User Nice Nyoline
a raspuns userului la 04 Mai. 2012
Si daca se mai plateste cu salariul intreg sau se plateste mai putin?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2012
Puteti negocia cu angajatorul incetarea prin acordul partilor, art. 55 litera b din codul muncii republicat. Daca angajatorul refuza aceasta propunere veti fi obligat sa respecati perioada de preaviz prevazuta in contract precum si programul de lucru stabilit conform contractului de munca, asa cum l-ati avut si pana la momentul inaintarii demisiei. Unii angajatori au prealuat prevederea din contractul colectiv la nivel national conform careia pe perioada preavizului acordat in concedierii pe motive ce nu tin de salariat programul de lucru poate fi redus la jumatate.Nu si in cazul demisiei insa. Odata cu inaintarea demisiei, preavizul devine un avantaj al angajatorului, interpretat prin timp avut la dispozitie ca sa poata gasi un alt candidat / salariat si sa fie preluata activitatea dvs. de alta persoana din companie.

Durata preavizului, in cazul contractelor incheiate pe perioada nedeterminata, este de maxim 20 de zile lucratoare pentru pozitii de executie si maxim 45 pentru pozitii de conducere. Orice perioada in interiorul acestor limite este perfect legala, cat timp este stabilita in zile lucratoare si nu calendaristice. In contract ar trebui sa aveti stipulata perioada de proba. In cazul contractelor pe perioada determinata sunt perioadele de proba sunt stabilite proportional cu perioada pentru care au fost incheiate.

Art. 81
4 Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Art. 85
Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2012
Prin neprezentarea la lucru pe perioada perioadei de preaviz , veti fi pontat nemotivat si riscati incetarea contractului individual cu art 61 litera a- disciplinar din codul muncii republicat. Pe perioada de preaviz in cazul demisiei, se respecta programul normal de lucru.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024