ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie si preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, lucrez la un ONG. Din 5.11.2012 mi-am scris si semnat presedintelui, demisia. Am asteptat din partea conducerii un raspuns pana in ziua de azi 8.11.2012, raspuns care nu a venit. Si nu am primit nici un fel de preaviz. Ma pot trage la raspunde in vreun mod legal daca eu nu vreau sa mai vin la servici?

Adaugata in: Abateri disciplinare
Elena Palade
 User  Elena Palade
a intrebat la 08 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Nov. 2012
Prdavizul in cazul demisiei nu il primti dvs. ci il acordati angajatorului, in astfel de cazuri prezvizul este in avantajul lui.

In contract preavizul ar trebui sa fie precizat in zile calendaristice si nu lucratoare.

Daca nu va prezentati la lucru pe perioada preavizului, fara ca angajatorul dvs sa fi renuntat total la acesta, risctati sa fiti cercetata disciplinar pentru absente nemotivate, iar demisia dvs se poate transforma in concediere disciplinara, dupa efectuarea unei cercetari disciplinare. Intrebati angajatorul daca a primit demisia dvs si rugati-l sa va dea un numra de inregistrare, nimic mai mult. Dupa expirarea prioadei de preaviz incetati raportul de munca.

In situatia in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale, puteti depune demisia cu renuntarea la preaviz, dar acest lucru ar fi trebuit precizat in cererea de demisie, baza legala fiind art. 81 alin (8) din Codul muncii republicat.

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Ilies
 User Adrian Ilies
a raspuns userului Adrian C. la 09 Nov. 2012
Preavizul este cel trecut in CIM nu cel din Codul Muncii, pentru ca in Cod este trecut termenul maxim, deci depinde ce termen de preaviz este trecut in CIM. In rest sunt de acord cu dl. Adrian C.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns la intrebare la 08 Nov. 2012
Demisia este o decizie cu caracter unilateral, nu trebuie sa asteptati un raspuns in sensul ca se aproba sau nu.
In mod normal ar trebui sa o inregistrati, sa aveti numar de inregistrare cu data cand a fost depusa, pt a avea dovada depunerii demisiei.
Aveti insa obligatia de a respecta preavizul prevazut in contractul de munca - cel putin 20 de zile lucratoare. In caz contrar angajatorul va poate actiona in instanta.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Radu Anton George Andreescu Viviana Serni G Stancu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024