ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Desfacere Contract Munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Detin firma de transport persoane si am un sofer pe care l-am prins furand, iertandu-l si asteptand sa se indrepte. Acest fapt nu s-a intamplat el abuzand de bunatatea omului face in continuare dezbinare in firma si m-am saturat sa tot inghit pe motiv ca nu sunt soferi cu Cat. D. Fura in continuare fapt adeverit de noii soferi care sunt angajati manipulandu-i cum vrea el .
Sunt disperat, va rog frumos sa ma ajutati.

Vreau sa "scap" de acest tip de "om"

Cu deosebit respect !
Multumesc !

A S
 User  A S
a intrebat la 26 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ion-florin Onţică
 User Ion-florin Onţică
a raspuns userului J Nelu la 30 Mar. 2013
Domnule J Nelu, doamna expert răspunde doar angajatorilor ?ntr-un mod elaborat nu şi ?n cazul angajaţilor, la ?ntrebarea adresată de către dumneavoastră şi celălat angajat, ce sunteţi puşi ?ntr-o situaţie de conflict cu angajatorul pe motive obiective nu s-a oferit un răspuns la fel de elaborat .
Nu sunt ?n măsură să fac eu procese de conştiinţă cuiva, dar ori nu se citeşte cum trebuie ?ntrebările adresate de angajaţi ori le ignoră şi din punctul meu de vedere cred că este un partizanat cu angajatorii, şi se acordă consiliere juridică sumară celor aflaţi ?n situaţii critice, datorită abuzurilor ce se comit ?mpotriva lor, din toate direcţiile, respectiv, putere executivă, legislativă, angajatori .
Administratorii "Cub Legislaţia Muncii" ar trebui să şteargă din datele de prezentare a paginii sintagma "?ntrebările tale primesc garantat răspuns aici", căci garanţia este o himeră şi ar trebui ca aceasta să fie ??ntrebările angajatorilor primesc garantat răspuns aici?, căci parcă este realitatea mai aproape de adevăr şi asta rezultă din modul ?n care se răspunde celor două părţi angajate ?n relaţiile de muncă, adică, angajator versus angajat .
Eu ?nsumi am adresat mai multe ?ntrebări şi răspunsurile au fost sumare şi cam pe ocolirea unuia concret, cu toate că ?ntrebările mele erau foarte concrete, aşa că acum doar urmăresc răspunsurile nu mai pun ?ntrebări căci ele tot nu se oferă aşa de elaborat precum angajatorilor .
Domnule J Nelu, faceţi la fel ca mine, urmăriţi răspunsurile date angajaţilor precum şi cele date angajatorilor şi veţi vedea singur realitatea, eu doar vă indic ce să faceţi, restul depinde de dumneavoastră să nu fiţi dus ?n eroare .
O zi bună vă doresc at?t dumneavoastră c?t şi doamnei expert .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
J Nelu
 User J Nelu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Mar. 2013
Buna ziua, legat de aceeasi problema.Lucrez ca sofer la o firma de transport persoane, speram ca nu la cea descrisa de d-nul/ d-na de mai sus J).
Acum cateva saptamani mi s-a declansat procedura cercetarii disciplinare, datorita refuzului meu de a face curse externe. Motivele invocate au fost ca incurca firma si le aduce prejudicii mari, cu toate ca activitate de transport persoane nivel national o desfasor fara nici un fel de problema. Motivul pentru care am refuzat aceste curse a fost de ordin medical, dovedite prin acte si analize. Cu toate astea, au fost parcurse primele 4 etape pe care le-ati descris mai sus , mai putin cea legata de procesul verbal, pentru ca nu am primit si nici nu am semnat ceva.
In acelasi timp, angajatorul manifesta o atitudine deloc potrivita in ceea ce privesc cursele pe extern, in sensul ca nu respecta intotdeauna timpii de condus si de repaus. Bani de motorina trebuie sa iei din banii personali, si se recupereaza la revenirea in tara. In acelasi context financiar mentionez si intarzierile la plata salariilor.
Risc sa fiu dat afara daca refuz in continuare sa plec in curse externe? Are vreun temei legal aceasta actiune de declansare a cercetarii disciplinare, in conditii in care exista cel putin 10 colegi care abia asteapta sa desfasoare aceasta activitate, datorita diurnei pe care o primesc?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2013
Trebuie sa declansati procedura cercetarii disciplinara iar in urma ei sa intocmiti proces verbal in care sa precizati daca a fost sau nu gasit vinovat, cat si propunearea de sanctionare care poate consta in desfacerea CIM inclusiv. Pasii cercetarii disciplinare ii regasiti mai jos:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Daca angajatul primeste convocarea si semneaza pentru ea dar nu se prezinta pentru cercetare la data stabilita puteti dispune direct sanctiunea constand in desfacerea disciplinara a CIM.

Aveti in vedere urmatoarele prevederi din Codul muncii referitoare la raspunderea disciplinara.

Art. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1?3 luni cu 5?10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1?3 luni cu 5?10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 249
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

Art. 250
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) , nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni Ioana Popa Gratiela Petrescu Marius Ion adriana iancu Radu Anton