ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


desfarere disciplinara cim


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am nevoie de ajutor in legatura cu procedura de desfacere disciplinara a unui contract de munca din cauza absentelor nemotivate. Problema este ca am fost instiintati cu intarziere despre respectiva abatere referatul este facut in data de 27.04.2012, iar salariatul absenteaza nemotivat incepand cu data de 12.04.2012
1- Se convoaca o comisie pentru cercetarea abaterii disciplinare-in data de 27.04.2012
2- Se suspenda contractul salariatului incepand cu data de 12.04.2012 pentru absente nemotivate din urma-pentru "a mai trage de timp" avand in vedere faptul ca am fost instiintati tarziu pentru demararea anchetei de cercetare disciplinara
3-Se face si o decizie de suspendare pentru cercetare disciplinara cu data de 27.04.2012-data referatului. In aceasta zi va incepe si ancheta disciplinara
4-Este convocat in scris salariatul sa se prezinte la sediu la o anumita ora
5- Daca salariatul nu se prezinta si nu este primita o justificare in acest sens, se desface disciplinar contractul de munca.
Este corecta procedura descrisa mai sus si ordinea respectiva?
Va multumesc!

Adaugata in: Abateri disciplinare
I M
 User  I M
a intrebat la 27 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

14 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului I M la 11 Mai. 2012
Se supenda odata cu semanrea primirii convocarii de catre salariat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
I M
 User I M
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Cum se va proceda in REVISAL?
Se suspenda contractul in perioada 12.04-27.04.2012 pentru absente nemotivate?
Cu data de 27.04.2012 data inceperii anchetei de cercetare disciplinara inceteaza suspendarea pentru absente nemotivate si va fi suspendat contractul pentru cercetare disciplinara pana la data convocarii, 8 mai 2012? Daca salariatul nu se prezinta, cu data de 8 mai 2012 va avea loc si incetarea disciplinara a contractului?
Este corect asa?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 30 Apr. 2012
Aici este vorba de acordarea drepturilor salariale de care salariatul nu a beneficiat datorita suspendarii CIM pentru cercetare disciplinara. Daca in urma cercetarii se constata nevinonavtia salariatului, sigur. In articolul de lege referitor la acordarea drepturilor in cazul constatarii nevinovatiei se face referire la obligatia angajatorului de a plati angajatului toate drepturile salariale de care nu a beneficiata datorita anchetei.

Nu este vorba de o despagubire in adevaratul sens al cuvantului, ci de achitarea drepturilor salariale ale salariatului daca in urma cercetarii se constata ca acesta este nevinovat iar pe perioada cercetarii activitatea sa a fost suspendata. Este legala suspendarea, chiar daca dumneavoasta ati optat sa nu o aplicati. Este o masura de autoprotejare a angajatorului, pe perioada cercetarii. Conditiile legale in acest caz consta in efectuarea comunicarii cercetarii catre salariat si odata cu aceasta intocmirea deciziei de suspendare a contractului de munca pentru cercetare disciplinara. Dumneavoastra faceti referire la despaguburile care trebuie acordate de catre angajatorul in cazul in care instanta constata ca nu este legala concedierea dispusa. Insa nevinovatia salariatului, odata trebuie inainte de toate dovedita intern, in companie, prin cercetare. Daca salariatul este gasit vinovat si se dispune concedierea atunci el poate merge in instanta si contesta aceasta decizie.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Ca o concluzie, desbagubirile acordate salariatilor se fac urmare hotararilor judecatoresti.
mai putin in cazul nulitatii unei clauze din CIM cand partile se pun de acord si nu se ajunge in instanta
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Cercetare disciplinara se face si in cazul aplicarii altor sanctiuni decat incetarea CIM.. Va spun ca niciodata nu am suspendat contractul de munca pana la deliberarea sanctiunii si apoi nu am gasit prevederi care sa despagubesca salariatul pe perioada suspendarii

Despre despagubiri stiu ca acestea se calculeaza in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti cand salariatul are castig de cauza.
Despagubiri se calculeaza deasemenea in conditiile art 80 din codul muncii
Art. 80
1 In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
2 La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
3 In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti

Art. 57
1 Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
2 Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
3 Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
4 In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
5 Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
6 Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
7 Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Apr. 2012
Si pentru alti salariati se poate suspenda CIM pe perioada cercetarii. Odata prezentat la cercetare, salariatul nu mai poate avea suspendat CIM pentru absente nemotivate. Intai pentru ca nu se poate derula o cerctare disicplinara cat timp CIM este suspendat pentru alt motiv, si-apoi prezentare la cercetare a dus la incetare motivului "absente nemotivate" al suspendarii, daca salartiatul a absentat nemotivat pana la inceperea cercetarii. Insa pe perioda cercetarii disciplinare salariatului i se suspenda drepturile ce decurg din statutul sau.

Alin. 2 al articolului 52 cuprinde prevederi referitoare la o eventuala solutie pentru cazul in care salariatul este gasit nevinovat.

2 In cazurile prevazute la alin. 1 lit. a si b, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Suspendarea pentru cercetare insa nu se poate face inainte de efectuarea comunicarii prin semnatura de primire sau prezentarea salariatului la data stabilita. Daca nu este efectuata comunicarea, va continua suspendarea pe motivul absentelor nemotivate pana la data comunicarii sau inceperii anchetei.

Daca salariatul vine cu adeverinta medicala sa spunem, atunci acele absente se vor considera ca fiind motivate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012


Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
Sa inteleg ca suspendarea CIM se face in baza codului muncii sau sunt alte legi care reglementeaza acesta suspendare. Eu stiam ca se face suspendarea CIM pentru medici pentru malpaxis, pentru profesori carora li se ridica dreptul de a profesa pe perioada cercetarii in aplicarerea unor sanctiuni si exemplele ar continua
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Apr. 2012
Multumesc pentru corectie. Asa voi face. Ultima data nu am suspendat decat din cauza absentelor nemotivate, sper sa nu fie o problema in cazul unui control....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Apr. 2012
Corectura: contractul se suspenda pe motivul cercetarii disciplinare. Imi cer scuze pentru omitere.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Apr. 2012
Se poate inceta suspendarea pentru absente nemotivate, apoi se face o noua suspendare conform legii pentru cercetarea disciplinara. Pe parcursul cercetarii disciplinare contractul de munca se motiva in acest scop. Salariatul nu poate fi cercetat cat timp CIM este suspendat pentru alt motiv.

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012

Art. 251

3 Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Dat fiind faptul ca CIM este suspendat pe absente nemotivate, nu puteti sa-i mai faceti o decizie de suspendare pentru cercetare disciplinara
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Da , respectati pasii pe care i-ati enumerat si respectati si termenul de 30 de zile calendaristice pentru emiterea deciziei.

Art. 252din codul muncii republicat
1 Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Neprezentarea la ancheta nu-i da dreptul salariatului sa conteste in instanta decizia de incetare.
Incetarea o veti face cu art 61, litera a din codul muncii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
1. se numeste comisia de diciplina prin decizie;
2. se trimite prin posta cu confirmare de primire convocarea salariatului la cercetare diciplinara in care trebuie sa apara locul, ora si motivul pentru care este convocat;
3. se suspenda CIM pentru absente nemotivate cu data din care salariatul nu s-a prezentat, pana la data la care este convocat *eu asa am procedat*; nu stiu daca are rost sa faceti suspendarea CIM pe durata cercetareii, asa cum salariatul oricum are CIM suspendat din cauza absentelor nemotivate, dar poate mai primim vreo alta parere
4. daca primiti confirmarea de la posta - semnata, in data convocarii se va intruni comisia de disciplina pentru cercetare; daca nu se prezinta salariatul, se poate dispune concedierea, fara sa fie salariatul prezent. *dupa sedinta de cercetare se va face proces verbal de sedinta, in care se va trece daca salariatul s-a prezentat sau nu la cercetare si daca a adus aparari in favoarea sa*
5. se va emite decizia de sanctionare dupa acea sedinta si se va trimite prin posta salariatului cu confirmare de primire


sper sa va fie de folos.




Alte intrebari despre Abateri disciplinare