ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Legalitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Lucrez la o companie cu CIM pe perioada nedeterminata de aprox. 2 ani.Sunt in situatia in care, la locul de munca am fost acuzata de discriminare la adresa unuia din patronii companiei in care lucrez. Acesta este o persoana care nu are posibilitatea sa se foloseasca de o mana - nu stiu daca nu are toata mana sau doar degetele de la ea dar mana dreapta o tine totdeauna in buzunarul de la pantaloni si se foloseste de mana stanga in orice face.

Conjunctura a fost ca acesta a trebuit sa semneze o documentatie de aproape 1000 de pagini. Eu am fost desemnata sa ii duc pe rand filele documentatiei in serii de aprox 200 de pagini. Acesta le-a semnat inversand ordinea filelor - asa ii este mai usor sa faca cele doua operatii - de a semna si a intoarce fila. Nu a existat nicio problema pana cand, colegii mei ierarhici mi-au cerut sa-i adresez patronului cerinta de a nu mai dezordona filele ordine inversata. Am raspuns ca nu pot sa ii cer acestuia asa ceva deoarece el nu este ca noi, in sensul ca nu are doua maini la dispozitie sa poata face acest lucru si face cum poate. Ca urmare a acestui fapt mi s-a adus la cunostinta de aceiasi 2 colegi ca cineva nu dintre ei altcineva din companie a spus patronilor alti 2 -inafata de cel mentionat mai sus ca am comis o discriminare la adresa celui care a semnat documentatia. Au adaugat ca s-a luat decizia mustrarii scrise desi s-a dorit destituirea mea. Nu mi s-a spus cine este acela care m-a acuzat, nimeni nu mi-a spus ce s-a spus lucru pe care nu il cunosc nici in momentul de fata. Practic mi se aducea la cunostinta un compromis pe care daca aveam sa il accept mergeam mai departe daca nu, urma sa fiu data afara. Pe moment am fost socata si nu am stiut cum sa reactionez, am acceptat de teama de a nu ramane pe drumuri. Urmatoarea zi m-am imbolnavit si am intrat in concediu de boala dar am luat legatura cu unul dintre ceilalti patroni care mi-a spus ca din punct de vedere profesional nu au avut nimic sa imi reproseze si ca de aceea nu s-a luat decizia radicala dar din punctul lui de vedere raporturile sunt incheiate. Pe data de 02.05. urmeaza sa ma intorc la serviciu din concediu medical si ma astept sa primesc cererea de a pleca de bunavoie.

Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez, nu sunt vinovata de acea discriminare pe care mi-o imputa si nu pot accepta nici mustrarea si nici cererea de a incheia raporturile.
Va multumesc,


Ionescu Andreea
 User  Ionescu Andreea
a intrebat la 01 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionescu Andreea
 User Ionescu Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mai. 2012
Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti daca refuzul semnarii fisei postului este motiv de destituire. Colegii mei au incercat acum sa imi impute ca nu am respectat ierarhia si am escaladat o problema de serviciu catre reprezentantul legal al societatii . Pe scurt, in fisa postului ma subordonez ierarhic unei persoane care nu mai ocupa postul respectiv de 6 luni, postul respectiv nefiind ocupat actualmente de nimeni, in departament exista un superior dar acest lucru nu a fost modificat/clarificat pana acum si in fisa. Acum colegii au vrut sa schimbe fisa postului, invocand ca sunt atributii pe care nu le mai indeplinesc lucru adevarat. In contextul conflictului am refuzat sa semnez o noua fisa Despre discriminare nu s-a mai pomenit s-a incercat musamalizarea si nu mi s-a spus nimic clar dar s-a invocat nesubordonarea sefului ierarhic si imediat schimbarea fisei postului. De asemnea s-a incercat intimidarea si determinarea demisiei/incetarii raporturilor si am spus ca nu discut decat prin intermediul unui avocat. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez - e corect sa refuz in acest moment semnarea sau tocmai asa le dau un motiv real de a ma concedia? Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionescu Andreea
 User Ionescu Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Mai. 2012
Buna ziua,

Stimata Doamna Popa,

Va rog frumos sa imi permiteti sa luam legatura pentru o intrevedere si consultanta contracost - adresa mea de e-mail este marina.tintea@gmail.com. Scrieti-mi va rog modalitatea de a va putea contacta pentru a stabili o intrevedere: nr. tel..

Va multumesc,

Cu respect,

Marina Tintea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Mai. 2012
Orice decizie de sanctionare poate fi contestata in instanta. Singura diferenta intre sanctiunea avertisment si celelalte sanctiuni care se dau conform codului muncii, este ca ,pentru sanctiunea primita de dumneavoastra, nu se face cercetare disciplinara.
Totusi e bine sa stiti

art 248 alineatul 3 din codul muncii republicat Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionescu Andreea
 User Ionescu Andreea
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012
In primul rand, va multumesc foarte mult pentru raspuns.

As dori sa stiu daca avertismentul il pot contesta cumva. Repet ca nu mi s-a spus cine este acea persoana care m-a acuzat, nu mi s-a comunicat nici ce a spus. Apoi am aflat de la unul dintre angajatori ca e vorba de trei persoane dar iarasi nu mi s-a spus ce au spus si nici cine sunt acestia.

Inca o data va multumesc si va tin la curent maine, cu evolutia situatiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012
Mustrarea probabil ca este un avertisemnt scris. Sau va fi, inteleg ca inca nu l-ati primit.

Referitor la incetarea raporturilor, angajatorul nu va poate forta sa cereti incetarea raportului de munca, nici prin demisie nici prin acordul partilor. Opinia mea este ca in cazul in care vi se va solicita sa va dati demisia ar fi de preferat sa nu dati curs unei asemenea sugestii. Demisia fiind un act unilateral de vointa de incetare a raportului de munca din initiativa salariatului si nu a angajatorului, acesta din urma nu poate constrange salariatului sa inainteze acest act. Daca doreste incetarea raportului de munca ar trebui sa recurga la procedura de concediere, respectand prevederile legale. E bine sa stiti ca orice sanctiune, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara derularea unei cercetari disciplinare anterior dispunerii ei in cadrul careia sa va puteti apara. Raportul nu poate inceta verbal, asa cum v-a spus superiorul. Si nici nu va poate inainta pur si simplu o cerere prin care sa va solicite plecare de bunavoie din companie.

Totodata va recomad sa incercati sa aflati ce au declarat respectivii colegi, obtineti in scris acea "marturie" a lor, acea declaratie pentru a va putea apara. Daca angajatorul va face constrangeri in directia demisiei sau incetarii cu acordul partilor, ar fi de bun augur interventia inspectorilor ITM, ca urmare a unei sesizari pe care dumneavoastra sa o inaintati catre ei.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare