ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Neacordarea concediului de odihna in baza procedurii de cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. In data de 18.02.2014, la firma unde lucrez doi dintre colegi si-au depus cererea de concediu de odihna si au plecat imediat, eu ramanand pana la sfarsitul programului din aceea zi. Actualul administrator al firmei, probabil dintr-un act de razbunare, m-a obligat verbal sa-mi dau si eu demisia, ulterior luandu-ma de mana in incercarea de a ma da afara din unitatea unde se desfasoara activitatile.

Tin sa precizez ca eu nu doresc sa renunt la acest loc de munca din propria initiativa. A doua zi am fost sunat de acelasi administrator, cum ca, daca doresc sa mai imi iau restul de bani ce mi se cuvin, sa vin incepand cu ziua urmatoare la locul de munca, desfasurandu-mi in continuare activitatile timp de 2 saptamani, timp in care imi pot cauta de munca "pe banii firmei" (citez). M-am prezentat a doua zi la munca, cu o cerere de concediu de odihna, dreptul meu din cate am citit Codul Muncii, unde figurau 7 zile din anul 2013, plus inca 2 zile din anul 2014. Imediat am primit un raspuns prin SMS , in conformitate cu art. 40, alin. a, b,c ,d, e al CM, ca nu se poate da curs in totalitate solicitarii mele, deoarece aceasta contravine prevederii art. 39., alin. a, b, c, d si art.148, alin 1,2,3. Astfel a fost declansata procedura de cercetare disciplinara, in conf. cu art. 247, alin 1, 2 si suspendarea CIM conf art.52, alin 1a si eventual 1b (eventual 1b mi se pare o acuzatie nefondata, folosita mai mult pentru intimidare).

S-a efectuat convocare la sediul firmei, unde m-am si prezentat (ieri seara), unde nu s-a ajuns la nici o discutie care sa medieze situatia. Totodata, administratorul firmei a spus ca poate, sau nu poate sa aprobe acea cerere de concediu, si cum ca poate da curs procedurii de cercetare disciplinara (chiar daca el a facut-o deja, prin acel mesaj). Ni s-a cerut ca in termen de 2-3 zile sa ne prezentam cu totii cu o cerere in scris prin care sa enuntam motivele nemultumirii noastre. Doresc sa stiu daca aceasta cerere ma poate afecta in vreun fel, sau poate duce la o eventuala complicare a situatiei pentru mine. Singurul lucru pe care il doresc este sa-mi indeplinesc acest concediu de odihna de drept, iar la finalul sau sa mi se achite norma salariala, urmand ca mai apoi sa fiu concediat, dupa cum bine am fost amenintat de nenumarate ori din partea sa, lucru ce implica intrarea in somaj si obligativitatea sa de a-mi gasi un loc de munca in cadrul aceleasi firme, daca este posibil, sau daca nu, la fortele teritoriale de munca. Plus ca am primit acuzatii pe nedrept in ceea ce primesc administrari de gestiuni pentru care nu am semnat niciodata sa le fi luat in primire, astfel el dorind o despagubire materiala a tuturor pierderilor sale.

Adaugata in: Abateri disciplinare
George Hosu
 User  George Hosu
a intrebat la 22 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Feb. 2014
Este in mod evident un abuz pentru ca toate acele articole enumerate nu au legatura cu abaterea disciplinara, pe de o parte, iar pe de alta parte in niciun caz nu se incadreaza la abatere solicitarea concediului de odihna cuvenit. Angajatorul este obligat sa se asigure ca efectuati in natura aceste zile de concediu. Mai mult, nu va poate forta sa va dati demisia pentru ca acest act reprezinta incetarea din initiativa exclusiva a angajatului. Si din cate inteleg exista si un abuz fizic, prin acea luare de mana si fortare de a iesi din cladire.

Depuneti o plangere la ITM, cel mai bine, si folositi acel SMS ca dovada a celor afirmate, pentru ca acolo inteleg ca apare un refuz asupra cererii. Refuzul sau acceptul trebuie in mod normal sa apara pe cere si sa vi se comunice acest lucru in scris, prin document si nu prin sms.

Acea declaratie, legal vorbind, nu ar avea ce sa va dauneze. Dar data fiind atitudinea angajatorului sunt destul de rezervata in a va spune ca nu va avea niciun fel de repercusiune, pentru ca nu am cum sa imi dau seama de acest lucru si pentru ca oricum angajatorul pare sa fie destul de hotarat sa inceteze aceste raporturi de munca, dar nu ara un temei legal pentru cercetare in prezent.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024