ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Obtinerea maternitatii!


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna sunt in maternitate pana in 22 mai 2014,si urmeaza sa nasc al doilea copil in octombrie2014.sunt iesita in maternitate prin PFA cum trebuie sa procedez sa pot lua maternitatea si dupa al doilea copil ?pot beneficia si cu ea???va rog sa-mi dati informatii !multumesc !

Andrea Jiboc
 User  Andrea Jiboc
a intrebat la 18 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului andrea jiboc la 20 Feb. 2014
Ce intelegeti dvs prin "maternitate" este concediu pentru crestere copil, nu exista concediu de maternitate acordat pana la 2 ani.

Dupa ce primul copil implineste 2 ani sigur ca trebuie sa realizati venituri in intervalul cuprins intre data de 22 mai si data nasterii celui de al doilea copil. Altfel nu veti avea indeplinita conditia celor 12 luni anterioare datei nasterii copilului in care sa fi realizat venituri impozabile.

PFA-ul il reactivati acolo unde l-ati si suspendat initial: la ORC, prespun ca ei v-au dat aceasta informatie. Iar de acolo reluati demersurile obisnuite, depuneti declaratiile necesare si la ANAF. Va vor spune cei de la ORC care sunt pasii urmatori, daca ii intrebati. Si la ANAF trebuie inregistrata reinceperea activitatii.

Iar in CIC pentru al doilea copil veti intra urmand aceeaisi pasi ca in cazul primului concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Jiboc
 User Andrea Jiboc (Abateri disciplinare, Pfa)
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Nu va suparati da nu am primit un raspuns concret la cea ce vam intrebat!eu primesc maternitatea pana ce implineste ficamea 2 anisor pana in 22mai2014 da eu sunt insarcinata acuma in prima luna si imi este suspendat activitatea de PFA pana in 22 mai 2014eu trebe sa dezchid sa nam intrerupere pana ce o sa nasc sau cum procedez ce fac dupa ce fica mea inplineste 2 ani?nu stiu mersurile de aia ma adresez la dumneavoastra ! Eu o sa am 3 luni de sarcina cand implineste ea 2 ani unde sa ma duc sa anunt ce trebe sa fac cu ea am primit 600de lei si 200alocatia !vreau sa primesc si ca astalalta:)!!!multumesc de intelegere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Presupun ca va referiti la concediul pentru crestere copil acordat pana la 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, si nu la concediul de maternitate care este unul medical, acordat pentru sarcina si lauzie persoanelor asigurate pentru concedii medicale si indemnizatii si a carui durata maxima este de 126 de zile.

In situatia in care pe parcursul concediului pentru crestere copil intervine o noua nastere, dupa finalizarea lui puteti intra imediat in continuare in concediu pentru cel de-al doilea copil. Aveti dreptul in continuare si la indemnizatie lunara, cat si la alocatie de stat pentru acest copil. Pentru perioada in care se suprapun cele doua nastere indemnizatia se va suplimenta cu 600 de lei pentru fiecare nastere incepand cu cea de-a doua. In acest scop trebuie sa mereti la Primarie cu certificatul de nastere si sa depuneti o solicitare, ca sa puteti primi acest drept.

Documentele se depun in continuare tot la Primarie, pentru obtinerea noului concediu, care se va acorda doar dupa finalizarea celui prezent.

Ordinul MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei 1, ofera o explicatie detaliata referitor la astfel de situatii si pasilor de parcurs, din punct de vedere legal, pentru acordarea noului concediu:

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."

In calitate de PFA presupun ca nu ati platit contributia pentru concedii si indemnizatii medicale de 0,85%, caz in care nu ati beneficia de concediu de maternitate pentru sarcina si lauzie, nu indepliniti conditiile de acordare. Ceea ce inseamna ca in cazul dvs oricum nu exista obligatia efectuarii unei perioade minime de lauzie.

Documentele necesare pentru concediu le regasiti pe site-ul DGASPC - va puteti uita aici pentru ca este complet: http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm - sau chiar pe siteul Primariei.


Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024