ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Probleme la incheierea contractului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
La data de 19.11.2012 am depus la sediul societatii S.R.L. cerere de incetare contract de munca incepand cu data de 03.12.2012,conform articol 55 litera b din Codul Muncii, respectand perioada de preaviz din contractul individual de munca.
In aceeasi zi am depus si cerere de concediu odihna pentru perioada 26.11-29.11.2012.
N-am primit niciun raspuns. In saptamana 26.11-30.11.2012 am lipsit de la serviciu.
In data de 03.12.2012 m-am prezentat la sediul societatii pentru lichidare.
Administartorul firmei m-a intrebat de ce am lipsit pe data de 30.11.2012, pentru care nu solicitasem concediu, fara sa-mi comunice altceva in legatura cu cererile mele. In data de 04.12.2012 societatea a trimis, recomandat prin posta, convocare pentru cercetare disciplinara in ziua de 07.12.2012, recomanadata pe care am ridicat-o in 13.12.2012. In aceasta se mentioneaza ca nu au fost aprobate cererile mele, deci am lipsit nemotivat.
Va rog sa-mi spuneti daca cerea de incheiere contract individual de munca nu a fost aprobata, poate deveni unilaterala, deci contractul se poate desface prin demisie? Cum trebuie sa raspund acestei adrese? Mentionez si ca nu am primit salariul cuvenit pentru perioada in cauza.
Multumesc

Adaugata in: Abateri disciplinare
Mihaela Popescu
 User  Mihaela Popescu
a intrebat la 14 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Popescu la 18 Dec. 2012
Daca nu raspundeti convocarii, dar semnati pentru primirea ei, desfacere CIM se poate face imediat dupa data stabilita pentru cercetarea disciplinara, dupa ce angajatorul primeste dovada comunicarii (confirmarea de primire).

Daca dvs ati luat la cunostinta abia in data de 13.12 legat de o cercetare care trebuia sa aiba loc in data de 7 decembrie, nu este in regula. Angajatorul ar fi trebuit sa lase un timp intre data de transmitere a convocarii si cea in care ar fi ajuns la destinatie. Altfel nu aveati cum sa va prezentati la acea data pentru ca nu ati primit convocarea la timp. Ceea ce ma face sa cred ca CIM este in continuare suspendat din acest motiv. Verificati si cu angajatorul dvs care este statutul contractului in acest moment.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Popescu
 User Mihaela Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Dec. 2012
Care este perioada maxima in care angajatorul poate "taragana' desfacerea CIM? Am in vedere si faptul ca data convocarii a fost 07.12, iar eu am luat la cunostinta in 13.12.
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Popescu
 User Mihaela Popescu
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Dec. 2012
In acest caz, nu voi raspunde solicitarii, pentru ca lucrurile sa se deruleze cat mai repede.
Incheierea contractului de munca se va face cu ce data?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2012
Art 55 litera b din Codul muncii se refera la incetarea cu acordul partilor, la o data agreata, fara parcurgerea unei perioade de preaviz. Demisia este cea cu preaviz, in temeiul art. 81 din Codul muncii republicat, cu previzul mentionat in contractul de munca. Cererea de incetare cu acordul partilor trebuie aprobata de angajator.

Daca ati depuns cererea de concediu nu inseamna ca puteti pleca imediat in concediu. Aceasta trebuie de asemenea aprobata de angajator. Insa in cazul dvs cererea a ramas neaprobata iar dvs ati plecat fara sa obtineti acest acord.

In ambele cazuri ati incalcat prevederile contractului de munca, motiv pentru care angajatorul este indreptatit sa va cerceteze disciplinar. Cat timp el nu si-a dat acordul asupra plecarii dvs de la locul de munca, se considera ca lipsiti nemotivat, fiind vorba de savarsirea unei abateri disciplinare in acest caz. In plus, ati lipsit si o zi care nu figura pe nicio cerere.

Cat timp ati semnat pentru convocarea, fie va prezentati pentru cercetare si va aparati in fata angajatorului pentru absentele nemotivate, fie nu va prezentati iar angajatorul va desface contractul de munca disciplinar, fara a mai fi necesara cercetarea. Legal are acest drept. Din pacate gresala este a dvs., si nu a angajatorului. Este normal sa nu primiti salariul cuvenit pentru perioada in cauza deoarece contractul a fost suspendat ca urmare a absentelor nemotivate, iar ca urmare a suspendarii s-au suspendat toate drepturile salariale.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024