ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sactiune abatere disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat a incalcat un articol din ROI si CCM la nivel de unitate in luna aprilie. I s-a dat sanctiune cu 5 % pe lunile Mai, Iunie, Iulie. Cand am inchis luna Mai am uitat sa-i retin 5% din salariu. Daca ii aplic sanctiune in lunile Iunie, Iulie, August, este caz de sanctiune din partea ITM-ului?
Multumesc!

Adaugata in: Abateri disciplinare
Gabriela Arghir
 User  Gabriela Arghir
a intrebat la 18 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns userului gabriela Arghir la 26 Iun. 2012
Trebuia sa specificati in decizia de sanctionare caror luni i se aplica sanctiunea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 22 Iun. 2012
Se modifica exact salariul de incadrare in momentul in care aplicati o sanctiune disciplinara cu reducerea salariului.,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iun. 2012
Am inteles. Nu se opereaza sanctiunea in Revisal deoarece nu-i modific salariul de incadrare. Si as putea sa-i retin in Iunie 10 %, 5% pt. mai si 5% pt. iunie. Am inteles ca ITM-ul nu se ocupa de sanctiunile angajatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Iun. 2012
Da,puteti si asa.Oricum se vede din statul de plata ca sanctiunea a fost aplicata conform deciziei de sanctionare. In prealabil anuntati si salariatul de acest demers al dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2012
Decizia de sanctionare constand in reducerea salariului se opereaza in Revisal, dat fiind faptul ca are in vedere modificarea unui element contractual, si anume salariul de baza. HG 500/2011 nu face referire expres la acest aspect, insa stipuleaza obligatia operarii in Revisal a tuturor modificarilor survenite prin decizie unilaterala. In Revisal se opereaza si modificarile facute in urma emiterii unui nou act normativ sau a modificarii unuia deja existent, caz in care se emite o decizie, si nu act aditional, asa cum a fost cazul salariului minim brut pentru anul 2012.


Inteleg ca in decizie apare mentionata luna mai ca luna in care se aplica retinerea, caz in care se poate retine procentul de 5% si pentru acesta luna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Iun. 2012
Decizia de sanctionare este un act administrativ unilateral ,decizie de sanctionare ,dat de angajator si nu se opereaza in REVISAL ITM nu are nicio competenta in astfel de situatii. Doar salariatul poate sa actioneze in instanta angajatorul, daca considera ca sanctiunea a fost nedreapta.
Art. 48 din codul muncii republicat
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
In REVISAL se trec actele aditionale semnate de parti ,aduse CIM-ului.
Retinerile din salariu se fac pentru lunile mentionate in decizie. Pentru a putea opera retinerea in luna august, recomand sa veniti cu o completare la decizia de sanctionare initiala, prin care invocati motivul pentru care urmeaza sa -i retineti din salariu in luna august.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Iun. 2012
eu voiam sa stiu daca nu i-am retinit 5% in Mai si ii retin in August, este o problema?
Intrebare: Daca un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului de baza pentru o luna, decizia intocmita in acest sens va trebui raportata in Revisal? HG 500/2011 nu contine specificatii expres la acest lucru iar modificarea salariului conform art. 17 din Codul muncii si inregistrarea lui in Revisal conform prevederilor HG 500/2011poate fi facuta prin intocmirea unui act aditional. Care este temeiul inregsitrarii in Revisal a acestei decizii de sanctionare?
Asa cum prevede art. 248 alin. 1 din Codul muncii republicat, printre sanctiunile ce pot fi dispuse de angajator in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara se numara si reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%. Procentul cuprins intre 5-10% se aplica salariului de baza inscris in contractul individual de munca si in ReviSal. HG 500/2011 nu prevede operarea reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara in registrul general de evidenta a salariatilor. Insa, in aprecierea noastra, aceasta reducere va trebui operata in registrul general de evidenta a salariatilor Revisal, dat fiind faptul ca ea vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor Revisal, prevazut de art. 3 alin.2 lit.g din HG 500/2011. Consideram, asadar, ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor urmand pasii privind modificarea salariului, asa cum sunt ei prevazuti in Codul muncii si in HG 500/2011.

Odata cu incheierea perioadei pentru care s-a aplicat aceasta sanctiune disciplinara, urmand aceeasi pasi, modificarea salariului brut la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare va fi operata in registrul general de evidenta a salariatilor Revisal. Cele doua inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor Revisal se vor baza pe decizia de sanctionare disciplinara. Dat fiind faptul ca nu exista prevederi exprese referitoare la aceste inregistrari, ele vor fi facute prin respectarea termenului prevazut de art. 4 alin. 2 din HG 500/2011, mai precis cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. 5 din Codul muncii republicat.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2012
Sanctiunile nu se opereaza in REVISAL . Sanctiunea se reflecta doar in veniturile realizate pentru lunile la care se aplica sanctiunea.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024