ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Suspendare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

In data de 20.09.2013 mi-a fost suspendat CIM conf. art. 52, lit. b) din legea nr, 53/2003 (pe durata desfasurarii anchetei).
Deoarece nu stiu cat dureaza ancheta, intrebarile mele sunt:
1. Imi pot desfasura activitatea in aceasta perioada, in situatia in care in CIM am o clauza care prevede ca pe durata perioadei de angajare, nu pot realiza nici o munca fara acordul scris al angajatorului. Am cerut acordul HRM-ului dar a refuzat sa mi-l acorde in scris, mi l-a dat doar verbal. La fel si Managerul Regional, mi-a spus ca ma pot angaja.
2. Conform Codului Muncii, cand mi se va demonstra nevinovatia, imi va fi platit salariul pe lunile in care am fost suspendata. Exista vreun articol de lege care prevede ca daca am realizat venituri in perioada suspendarii CIM, nu imi va fi platit salariu potrivit lunilor de suspendare?
3. Cate ore pot lucra legal in aceasta perioada?
4. Cum se va incheia contractul de munca, in situatia in care ma voi angaja?

Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

Adaugata in: Abateri disciplinare
Roxana Ghiocel
 User  Roxana Ghiocel
a intrebat la 14 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Roxana Ghiocel la 15 Oct. 2013
Este altceva, nu ati precizat ca este vorba de angajarea in alta parte: "mi pot desfasura activitatea in aceasta perioada" nu reda angajarea la o alta unitate. Este de la sine inteles, dar intrebarea dvs era cu totul altfel formulata.

Din punct de vedere legal, puteti. Dar depinde de respectivul angajator daca va accepta sau nu in conditiile date. Legal, nu exista niciun fel de interdictie. Orice persoana poate realiza cumul de functii, cat timp nu exista interdictii legale referitoare la cumularea functiilor vizate, chiar daca unul din contracte este suspendat in acest timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Ghiocel
 User Roxana Ghiocel
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra rapid, dar cred ca nu m-ati inteles.
Toate intrebarile mele vizau prestarea unei activitati la un alt angajator decat cel care mi-a suspendat CIM.
Este de la sine inteles ca nu imi desfasor activitatea la angajatorul care mi-a suspendat CIM de vreme ce stau acasa. Ideea e ca nu stiu cat dureaza ancheta, am inteles ca poate dura luni sau chiar ani si in toata perioada asta trebuie sa imi castig un venit existential.
Din acest motiv si intrebarile mele de mai sus.
Puteti sa ma ajutati cu un raspuns din aceasta perspectiva la intrebarile de mai sus?

Va multumesc.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Oct. 2013
Multumesc pentru corectie, am confundat eu cu a). Indiferent de motivul suspendarii, ideea de baza este aceeasi, nu se presteaza activiate pe timpul suspendarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Articolul de suspendare a CIM nu este pentru cercerare disciplinara
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
;;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2013
1. Atat timp cat in timpul cercetarii disciplinare CIM este suspendat, automat a fost suspendata si activitatea, cat si drepturile salariale ce decurg din statutul de salariat. Ceea ce inseamna ca nu derulati activitate pe parcursul cercetarii disciplinare, acesta este unul din rolurile acestei suspendari.

Acea clauza este cam ciudata, din punctul meu de vedere. Odata ce ati semnat contractul de munca la anagajare, si fisa postului, inseamna ca aveti deja acordul sangajatorului sa desfasurati activitate.

2. Nu aveti cum sa realizati venituri in timpul suspendarii, la acelasi anagajator. Dar daca se constata nevinovatia vi se vor plati drepturile cuvenite perioadei de suspendare asa cum ati spus, si cum este prevazut in Codul muncii republicat.

3. Cred ca v-am raspuns deja, nu lucrati in timpul suspendarii. Ca sa fie cat mai clar totusi:

Art. 49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

4. Daca va angajati in alta parte, contractul cel mai probabil va inceta din intiativa dvs prin demisie, sau acordul partilor daca angajatorul accepta acesta forma de incetare. In cazul suspendarii nu se pune problema renagajarii, ci a reactivarii contractului dupa finalizarea perioadei. Daca vi se constata vinovatia se va inceta contractul prin concediere disciplinara sau se va dispune o alta sanctiune. Nu imi este clar ce inseamna acea angajare, dar sper sa va ajute raspunsul.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare