Notiuni minime de contabilitate pentru antreprenori: ce informatii contabile iti sunt necesare?
de Clublegislatiamuncii.ro la 08 Iun. 2022
Atunci cand isi lanseaza afacerile, antreprenorii isi concentreaza o mare parte din timpul si energia lor pe operatiunile zilnice, cum ar fi Serviciul Clienti, vanzarile si gestionarea stocurilor. Cu toate acestea, la fel de important pentru cresterea si succesul pe termen lung este sa intelegi situatia financiara a afacerii tale.
De ce este necesar sa-ti insusesti cateva cunostinte financiare? Pentru a putea prezenta si explica situatia financiara actionarilor sau investitorilor atunci cand situatia o va cere si pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru afacerea ta.
Chiar si in calitate de unic actionar al unei firme, este important sa intelegi aceste cifre, pentru ca, dincolo de sfaturile contabilului, tu vei lua deciziile cheie, precum cresterea preturilor, angajarea de personal sau cantitatea necesara de stocuri.
In timp ce extrasele de cont bancar pot fi un indicator pentru a vedea daca firma este „pe rosu” sau pe profit, acestea nu ofera date aprofundate, cum ar fi estimarea perioadei de supravietuire a afacerii doar cu numerar sau cat de repede se transforma vanzarile in numerar, cunoscut sub numele de ciclul de conversie a numerarului.
Iata cateva notiuni de contabilitate pe care, ca antreprenor, este important sa le intelegi:
1. Situatiile financiare
Situatiile financiare sunt esentiale pentru luarea deciziilor. Desi probabil ca detii cunostintele de baza ale datelor financiare, este posibil sa nu stii ce trebuie sa se intample pentru a mentine sanatatea financiara a afacerii tale sub control.
Multi antreprenori neglijeaza necesitatea revizuirii situatiilor financiare pana la momentul impozitarii. Insa o analiza lunara a rapoartelor financiare cheie te poate ajuta sa:
- clarifici obiectivele de afaceri pe termen lung si scurt;
- intelegi lichiditatile afacerii tale;
- ajustezi activitatile de afaceri pentru a te incadra in buget;
- te asiguri ca ai suficiente fonduri pentru situatii de urgenta;
- intocmesti planuri si previziuni pentru dezvoltare.
2. Optiunile de finantare
De obicei, o afacere are nevoie de cea mai mare parte a finantarii in timpul etapelor de demarare si de crestere, dar poate avea nevoie, de asemenea, de o infuzie de capital pentru dezvoltare, echipamente noi sau stocuri.
Cu alte cuvinte, finantarea este necesara pentru ca o afacere sa se puna pe picioare, iar in cazul afacerilor mai vechi, pentru a se dezvolta.
Optiunile de finantare pentru afaceri sunt variate, de la vanzarea unei parti a companiei, la infuzii de capital sau o varianta de creditare pentru persoane juridice. Aceasta din urma se poate pune in practica foarte usor, exclusiv online, cu aprobare rapida. Ai costuri fixe pe toata perioada creditului si DAE de la 2% pe luna.
Pentru ca Filbo este un partener de incredere, cheltuielile aferente creditului pot fi analizate direct pe site odata cu introducerea in sumei si perioadei dorite, in mod transparent, fara costuri ascunse.
Insa, inainte de a solicita orice tip de finantare, trebuie sa ai un plan de afaceri solid si o idee clara a modului in care intentionezi sa utilizezi banii.
3. Bugetul de venituri si cheltuieli si pragul de rentabilitate
Bugetul de venituri si cheltuieli reprezinta o estimare a veniturilor si cheltuielilor pentru o anumita perioada de timp. Un buget este, in esenta, un plan financiar pentru o perioada definita, in mod normal un an.
Ceea ce vei intalni in bugetul de venituri si cheltuieli sub denumirea de cheltuieli de capital reprezinta, de obicei, achizitii de active fixe, care vor fi utilizate pentru a genera venituri pe o perioada mai lunga de timp. Cheltuielile de exploatare sunt cheltuieli pe termen scurt, utilizate pentru desfasurarea operatiunilor zilnice ale intreprinderii.
Analiza pragului de rentabilitate presupune calcularea si examinarea marjei de siguranta pe baza veniturilor colectate si a costurilor asociate. Cu alte cuvinte, analiza pragului de rentabilitate arata de cate vanzari este nevoie pentru a plati costurile de desfasurare a activitatii.
Analizand nivelurile de pret in raport cu diverse niveluri ale cererii, analiza pragului de rentabilitate determina ce nivel de vanzari este necesar pentru a acoperi costurile fixe totale ale afacerii. O analiza a cererii ofera vanzatorului o perspectiva semnificativa asupra capacitatilor de vanzare.
4. Fluxul de numerar sau cash flow-ul
Cash flow-ul este extrem de util pentru a identifica modul in care numerarul intra si iese din firma.
Acesta imbina contul de profit si pierdere si bilantul contabil pentru a arata adevaratele fluxuri nete de numerar ale firmei, mai degraba decat tranzactiile efectuate, care sunt prezentate in contul de profit si pierdere.
Atunci cand vorbim despre cash flow, avem in vedere sursele de numerar, despre care investitorii si creditorii pot fi interesati la un moment dat. Acestia pot dori sa stie cati bani intra in firma din vanzarea produsului tau, din vanzarea de actiuni sau din contractarea de imprumuturi.
De asemenea, ar trebui sa intelegi notiunile de flux de numerar pozitiv sau negativ. Fluxul negativ semnaleaza investitorilor ca trebuie sa se retraga.
Investitorii si creditorii vor dori sa stie mai mult decat veniturile afacerii tale. Ei vor dori sa stie ca ai o rezerva de numerar pentru orice eventualitate. De aceea, este important sa intelegi ce genereaza cash flow si cum il poti gestiona eficient, astfel incat sa poti corecta din timp eventualele probleme privind incasarile.
In concluzie, intelegerea notiunilor contabile de baza te poate ajuta sa intelegi situatia afacerii tale si sa iei deciziile potrivite pentru a evita situatiile critice. Este important sa poti depista semnalele ingrijoratoare cat mai devreme posibil, astfel incat sa poti lua masurile ce se impun.
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultima ora:
- » De ce este importanta invatarea continua?
- » Cum sa-ti inovezi afacerea pentru a creste reputatia brandului
- » Vrei sa iti deschizi o firma? Iata ce trebuie sa cunosti
- » Cum sa creezi o imagine de brand care sa te diferentieze pe piata muncii
- » Cauti inspiratie pentru cadouri corporate? FineStore iti vine in ajutor de Black Friday!
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii