Este obligatoriu Preavizul in cazul Demisiei?
Acest lucru se face intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Durata de preaviz, fiind un element al CIM, va putea fi modificat printr-un act aditional incheiat intre aceleasi parti, angajator si salariat. Prin urmare, este necesar acordul salariatului pentru modificarea CIM. Nu este necesar acest acord doar in situatia in care legea insasi stabileste modificarea.
In privinta termenului de preaviz in cazul demisiei, articolul 81, alineatul (4) din Codul muncii, republicat, prevede:
“Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere."
Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului.
Din aceasta perspectiva existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz. Altfel spus, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu necesita modificarea contractului individual de munca in acest sens.
Prin urmare salariatul care are in contractul de munca durata unui preaviz de 15 zile calendristice va avea o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice.
Atentie insa: pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, potrivit art. 81 alin. (5) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, asa incat salariatul trebuie sa continue sa isi desfasoare activitatea pana la expirarea termenului de preaviz daca angajatorul nu a renuntat la acesta, iar angajatorul are obligatia sa ii acorde pe aceasta perioada toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Neprezentarea salariatului la lucru pe perioada previzului poate fi sanctionata disciplinar de catre angajator numai in conformitate cu procedura disciplinara stabilita in mod expres de Codul muncii. Totodata, potrivit aceluiasi cod, amenzile disciplinare sunt interzise. De la regimul sanctionator stabilit de Codul muncii nu se poate deroga decat prin lege speciala.
Astfel, clauza din regulamentul intern care ar prevedea ca in situatia neprezentarii salariatului la lucru i se retin drepturile salariale cuvenite pe perioada aferenta preavizului este nelegala.
Potrivit dispozitiilor art. 81 alin. (7) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Prin prisma acestor prevederi legale, daca aveti doar interesul in calitate de angajator sa nu platiti pentru perioada de preaviz un fost salariat care nu a prestat munca pe aceasta perioada, solutia pe care o aveti la dispozitie este renuntarea angajatorului la preaviz, situatie in care salariatul demisionar nu va trebui sa efectueze preavizul si pe cale de consecinta nici angajatorul nu va avea obligatia platii salariului pe aceasta perioada.
Articole conexe:
Ultima ora:
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii
cerasela 2016-02-10 19:42:47
Buna ziuaIn cazul in care ti-ai dat demisiasi estiin preaviz ,aproapede sfarsitul preavizului angajatulse razgandeste si nu m vrea sa plece ,ce se intampla? El poate merge mai departe cu contract ca si cum nimic nu s-a fiintamplat? Multumesc
simona 2014-08-04 09:16:14
ajutati ma cu un raspuns va rog,in ziua in care mi-am depus demisia mii sa spus ca nu e nici o pr,maine pot venii dupa hartie semnata de patron,a doua zii m-am prezentat surpriza nu mii se da decizia la care imi spune ca pot revenii ...a tria zii ,la care le-am spus ca plec din oras si daca sotu poate venii dupa decizie,mii se spune ca poate venii fara nici o pr la care ma suna a treia zii si mii se impune sa revin la locul de munk ,ptr ca trebuie sa stau in preaviz..intrebarea este de ce nu mau anuntat inainte sa plc la 400 de km desii erau instiintati?/in cazul neprezentariila munca ce mii se poate intapla....multumesc mult astept rasp
Sergiu Ungureanu 2014-01-09 09:51:54
Pot sa-mi dau demisia cu ziua de azi? Adica depun demisia cu data de 09.01.2014.
izabella 2013-05-13 12:01:31
buna ziua!In cazul in care in CIM si ROI sunt stipulate zilele de preaviz in cazul demisiei, se poate accepta si demisia la zi, fara sa se mai tina seama se CIM si ROI?Ex. depunere demisie in data de 02.02.2013, ultima zi de lucru poate fi 02.02.2013?Va multumesc
Daniela 2012-08-24 21:36:21
eu as vrea sa stiu in cazul in care imi dau demisia trebuie sa stau in preaviz 15 zile lucratoare, 4 ore pe zi sau program normal?