ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concedierea in urma Evaluarii Profesionale. Proceduri


de Clublegislatiamuncii.ro la 03 Aug. 2011


Intrebare: Care sunt procedurile prin care unui angajat i se poate desface disciplinar contractul de munca, pe baza criteriilor de evaluare? (Legea 40/2011) mai e necesara cercetarea prealabila?


Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 61 din Codul muncii, republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;

c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

In urma evaluarii profesionale a salariatului angajatorul poate dispune concedierea in temeiul art. art. 61 lit. d) din Codul muncii , deci in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Conform prevederilor art. 62 alin. (1) din acelasi act normativ, in cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Concedierea pentru necorespundere profesionala atrage obligatia angajatorului de a-l evalua in prealabil pe salariat conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Asadar, pe baza criteriilor de evaluare si cu respectarea procedurii de evaluare prealabila, salariatul va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii , republicat, nu disciplinar.

In cazul in care concedierea se dispune pe motiv de necorespundere profesionala angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala, in baza art. 64 alin. (1) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform alin. (2) din acelasi articol, daca nu dispune de locuri de munca vacante, angajatorul are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale.

Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului a locurilor de munca vacante pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termen, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

In concluzie, in ceea ce priveste indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile, aceasta este obligatorie pentru sanctionarea disciplinara a salariatului, inclusiv cu desfacerea contractului individual de munca in baza art. 61 lit. a) din Codul muncii .

In schimb, pentru concedierea pentru motive de necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii , este obligatorie evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Asadar, nu trebuie sa se faca confuzie intre cercetarea disciplinara prealabila si evaluarea prealabila a salariatului, ambele obligatorii, insa pentru concedierea salariatului pentru motive diferite.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii


Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu Marius Ion Radu Anton violeta Georgescu Viviana Serni