ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Prelungire CIM perioada determinata. Ce articole, ce alineate din codul muncii 2011, care cum se aplica?!?


de Clublegislatiamuncii.ro la 11 Aug. 2011


Referitor la noile prevederi legislative inserate la art. 80 alin. (3) Codul muncii. 1. De cite ori pot prelungi un contract individual de munca incheiat pe perioada determinata inauntrul termenului de 36 luni? 2. Prevederile art. 80 alin. 4 CM sunt aplicabile art. 80 alin. (3)?


Potrivit dispozitiilor art. 84 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

Art. 82 alin. (4) din cod stabileste ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.

Conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
 
Astfel, observam ca numai in cazul contractelor succesive trebuie indeplinita conditia duratei CIM de maxim 12 luni fiecare.

Asadar, din dispozitiile anterioare apreciem ca CIM pe durata determinata se poate incheia direct pe o perioada de maximum 36 de luni, stipuland aceasta durata la incheierea CIM conform art. 82 alin. (2) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

Evident, incheierea CIM pe durata determinata de 36 de luni trebuie sa se regaseasca intr-una din situatiile prevazute in mod expres la art. 83 din Codul muncii, republicat, pentru care este posibila incheierea unui CIM pe aceasta durata.

Art. 84 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste: contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

Intrucat durata maxima este stabilita la 36 de luni, contractul individual de munca incheiat pe durata determinata de 36 de luni poate fi prelungit peste aceasta durata numai in situatiile prevazute la art. 82 alin. (3), respectiv cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Chiar daca, urmare a modificarilor prin Legea 40/2011, Codul muncii nu mai cuprinde dispozitii referitoare la prelungirea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, se pastreaza existenta unei limite maxime a duratei acestuia.

Or, daca am un CIM incheiat pe durata determinata de 36 de luni si prin act aditional prelungesc durata acestuia, de ex. la 48 de luni.

Ce am facut de fapt?

Am stabilit o durata a unui CIM la 48 de luni, ceea ce legea imi interzice.

Durata contractului individual de munca este cea prevazuta initial, pe care prin act aditional vin si o modific, dar o pot modifica pana la cel mult 36 de luni.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii


Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Gratiela Petrescu violeta Georgescu Radu Anton adriana iancu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024