ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Este obligatoriu sa suspendam Contractul de Munca in cazul absentelor nemotivate?


de Clublegislatiamuncii.ro la 20 Sep. 2011


Intrebare: Societatea noastra nu a stabilit prin CIM, CCM sau Regulament intern sa se suspende CIM in cazul in care un salariat a absentat nemotivat. In acest caz, este obligatoriu sa ii suspendam contractul individual de munca si sa facem inregistrarea in Revisal, sau il trecem doar nemotivat in pontaj fara a i se suspenda CIM si a face aceasta inregistrare in Revisal?


Raspuns: Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Chiar daca prin niciunul dintre aceste acte nu au fost stabilite conditiile suspendarii CIM, in toate cazurile in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca se suspenda. Aceasta intrucat in cazul absentelor nemotivate - daca sunt nemotivate - salariatul nu presteaza activitate iar angajatorul nu ii plateste drepturile salariale.

Cu privire la prevederile art. 51 alin. (2) din Codul muncii, doctrina (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, editia 2007 si Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, editia 2009) a statuat ca textul art. 51 alin. (2) din Codul muncii este partial eronat si contradictoriu. In cazul absentelor nemotivate, contractul individual de munca nu poate fi suspendat asa cum precizeaza textul legal ci se suspenda intotdeauna.

De altfel, in Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariailor explicatia data termenului de suspendare este - suspendarea contractului individual de munca ce are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

In consecinta, in perioada in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca este suspendat, iar perioada de suspendare se inscrie in registrul de evidenta al salariatilor chiar daca angajatorul nu a stabilit prin regulamentul intern, CIM sau CCM, condiiile suspendarii.

Atenie, insa, asa cum am mai spus, angajatorul trebuie sa stabileasca cu certitudine ca absentele sunt nemotivate.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

1 comentarii

Comentarii



Toia Daniel 2015-10-21 17:11:09

Buna ziua ,Sunt nascut in noiembrie 1978 si lucrez din decembrie 1997. In anul 2011 am suferit o operatie de transplant in urma careia am fost incadrat in grad de handicap accentuat. Dupa un concediu medical de 9 luni (3 luni fiind internat in spital) ,am reinceput munca si lucrez pana in prezent . Insa , ma simt obosit atat fizic cat si psihic (lucrez in vanzari aproximativ 9 ore pe zi ,pe o zona de 2 judete) si recomandarea medicului nefrolog a fost repaus mult sau pensionare .Asadar , va rog frumos sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie la varsta de 38 ani , la ce categorie de pensie m-as incadra si ce valoare ar avea pensia sau cum se calculeaza aceasta .Va multumesc

TOP RASPUNSURI 2024