-
Mentenanta sistemului de detectie a incendiului la locul de munca este un aspect esential al sigurantei si conformitatii legale, avand un rol crucial in prevenirea accidentelor si protejarea vietii si a proprietatii. In acest context, mentenanta nu este doar o cerinta recomandata, ci o obligatie legala in majoritatea tarilor, inclusiv in Romania, conform legislatiei in vigoare.
Importanta etapei de mentenanta sistem detectie incendiu
Un sistem de detectie a incendiului este...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 22 Aug. 2024
-
Conform unui studiu realizat de Bain & Company, 85% dintre managerii intervievati sustin ca procesul de stabilire a preturilor reprezinta o prioritate in companie, insa, cu toate acestea, exista loc semnificativ de imbunatatire a preturilor pe care le practica. In acelasi timp, companiile de top adapteaza preturile la nivel de tranzactie si implementeaza o strategie de pret, timp in care investesc in instrumente de cercetare a pietei. Descopera in cele ce urmeaza cateva metode prin...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 09 Sep. 2022
-
Raspuns: Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 06 Feb. 2012
-
Raspuns: Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal sunt notiuni distincte tratate in mod diferit de Codul muncii.
In ceea ce priveste munca suplimentara, art. 120 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.
Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 19 Sep. 2011
-
DECIZIA NR. ...........
din.............................
pentru numirea persoanei autorizate pentru completarea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor
Art.1. In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1918/2011 incepand cu data de 01.08.2011, se desemneaza ca persoana autorizata pentru completarea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor,...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 02 Sep. 2011
-
Conform legislatiei in vigoare, raspunsul este urmatorul:
Potrivit art. 4 alin. (3) din HG 500/2011, orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.
Pentru a modifica numarul contractului, pasii sunt urmatorii:
1. Se alege societatea in cauza;
2. Se selecteaza butonul CONTRACTE apoi butonul corectie, se deschide o fereastra cu toti salariatii existenti. Se selecteaza salariatul dorit si se da dublu clik...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 24 Aug. 2011
-
Cine poate participa la o greva?
Dreptul la greva cunoaste o consacrare internationala explicita mai degraba timida. El este stipulat in Pactul Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (1966).
La nivel european documentul care consemneaza dreptul la greva este Carta sociala europeana revizuita, adoptata la Strasbourg la 3 mai 1996 si ratificata de Romania prin Legea nr. 74/1999, publicata in Monitorul oficial nr. 193 din 4 mai 1999, care in...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 24 Aug. 2011
-
In Monitorul Oficial nr. 561 din 08.08.2011 s-a publicat noua Clasificare a Ocupatiilor din Romania, sase caractere, intr-un volum de 64 de pagini. Aceasta noua clasificare este mult mai cuprinzatoare, se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie.
Ordinul 1.832 stabileste ca pana la finele anului noua clasificare se poate utiliza in paralel cu vechiul COR (publicat in 1995), urmand ca de la 01.01.2012 sa se utilizeze exclusiv noua...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 09 Aug. 2011
-
Pe site-ul Inspectiei Muncii se afla in dezbatere publica, din data de 01.07.2011, urmatoarea Propunere privind specificatiile tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor conform Hotararii de Guvern nr. 500/2011.
Propunere privind specificatiile tehnice ale registrului general de evidenta a salariatilor conform Hotararii de Guvern nr. 500/2011
Inspectia Muncii publica spre consultare specificatiile de completare a registrului electronic, aferente solutiei...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 04 Iul. 2011
-
Din 2011 toate societatile comerciale cu cifra de afaceri de peste 10 milioane lei sunt obligate sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei anunt de confirmare a depunerii actelor referitoare la situatiile financiare anuale, referitoare la raportul consiliului de administratie/ directorului, referitoare la raportul cenzorilor sau la raportul auditorilor financiari, dupa caz.
Actele se depun direct la Regia Autonoma a Monitorului Oficial, iar pentru a publica anuntul in Monitorul Oficial...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 23 Iun. 2011
-
Colegiul de conciliere si arbitraj pe cale amiabila, entitatea italiana unde muncitorii din Italia pot comunica nedreptatea pe care o considera, este format din: reprezentantul fiecareia dintre parti si un al treilea membru, cu functia de presedinte, ales amiabil de arbitrii celor doua parti din randul profesorilor universitari din domeniul stiintelor juridice sau ai avocatilor admisi sÄ? pledeze in fata Curtii de Casatie.
Partea nemultumita trebuie sa notifice personal sau prin...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 23 Iun. 2011
-
Printre cele 15 modificari anuntate de MMFP privind Contractului Individual de Munca se numara Criteriile de Evaluare a personalului la litera F1. Este si mai interesant faptul ca se adauga obligativitatea specificarii “prestatii suplimentare in bani” si “modalitatea prestatiilor suplimentare in natura”.
Obiectivele de performanta individuala a angajatului reprezinta o alta modificare importanta in opinia noastra. Aceasta este o modificare necesara atat pentru...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 16 Iun. 2011
-
Actuala reforma a Codului Muncii va duce la o piata a muncii mai flexibila in Romania, ceea ce va imbunatati competitivitatea tarii si va genera oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca.
Potrivit noii legi, prevederile din fisa postului vor deveni fundamentale pentru evaluarea performantei profesionale a oricarui angajat, ceea ce va preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor.
Modificarile Codului Muncii stipuleaza ca performanta profesionala va fi criteriul principal...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 31 Mai. 2011
-
Declaratia inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii:
OM 53/27 ianuarie 2001 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie-inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la data de 31 decembrie 2010 si neachitata pana la data de 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente pe ani fiscali si soldul sumelor de recuperat de la bugetul FNUASS"
Declaratia-inventar se depune...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 31 Mai. 2011
-
Calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor asupra bazei lunare de calcul, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile la care ne-am referit in materialul „Contributii sociale. Care este baza de calcul”, de mai sus. In cazul in care din calcul rezulta o baza de calcul mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, cota contributiei individuale de asigurari sociale se va aplica asupra...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 31 Mai. 2011
-
1. Platitorii contributiilor sociale
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, precum si platitorii
de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.
Sub aspectul calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, in situatia persoanelor care realizeaza...
[citeste mai mult]
Publicat de Clublegislatiamuncii.ro la 31 Mai. 2011