ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum vor fi prevenite abuzurile angajatorilor


de Clublegislatiamuncii.ro la 31 Mai. 2011


Companiile vor beneficia de o perioada de proba extinsa pentru noii angajati, de pana la 90 de zile pentru functiile de executie si 120 de zile pentru pozitiile de management.



Actuala reforma a Codului Muncii va duce la o piata a muncii mai flexibila in Romania, ceea ce va imbunatati competitivitatea tarii si va genera oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca.

Potrivit noii legi, prevederile din fisa postului vor deveni fundamentale pentru evaluarea performantei profesionale a oricarui angajat, ceea ce va preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor.

Modificarile Codului Muncii stipuleaza ca performanta profesionala va fi criteriul principal avut in vedere in cazul unei eventuale disponibilizari colective efectuate de o companie ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile, inlocuind astfel vechile prevederi care impuneau ca situatia sociala a unui angajat sa fie luata in considerare in principal atunci cand se efectuau disponibilizari colective.

'Este un pas foarte important in echilibrarea raportului de forte de pe piata muncii, noua lege protejand atat drepturile angajatilor, cat si interesele angajatorilor.

Dupa parerea lui Peter de Ruiter, pe termen scurt nu va avea loc o sporire spectaculoasa a angajarilor, dar pe termen lung actuala lege va genera noi oportunitati pentru companiile in plina dezvoltare si pentru angajatii care dispun de abilitatile cerute pe piata muncii.

In noul Cod al muncii, angajarile pe perioada determinata au fost extinse pana la 36 de luni, ceea ce va stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, fara teama ca personalul suplimentar va deveni o povara financiara dupa finalizarea proiectelor.

O alta prevedere care vizeaza flexibilizarea pietei muncii, tine de perioada de lucru. Potrivit noului Cod al Muncii, in cazul in care o companie se confrunta cu o scadere a cererii si cu o conjunctura economica dificila, aceasta poate decide in mod unilateral reducerea programului de lucru de la cinci zile pe saptamana la patru zile, reducand astfel costurile de personal cu pana la 20%.

De asemenea, companiile vor beneficia de o perioada de proba extinsa pentru noii angajati, de pana la 90 de zile pentru functiile de executie si 120 de zile pentru pozitiile de management.

In plus, perioada in care companiile trebuie sa compenseze orele suplimentare efectuate de angajati a crescut de la 30 la 60 de zile, ceea ce corespunde cu ciclurile de afaceri ale companiilor.

Reforma Codului Muncii s-a aflat in mod constant pe agenda comunitatii de afaceri din Romania. Recenta criza economica si masurile pe care companiile au fost nevoite sa le adopte pentru a traversa cu bine aceasta perioada, au semnalat autoritatilor ca piata muncii avea nevoie de prevederi mai flexibile.


Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii