ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacere contract de munca pe motive disciplinare


de Clublegislatiamuncii.ro la 19 Aug. 2011


Un angajat lipseste deja de 5 zile, nu mai raspunde la telefon sau ne trimite vorba ca nu mai vine. Ii trimit convocare prin posta cu confirmare de primire luni pentru a se prezenta la comisia de disciplina vineri. Vineri constatam ca nu se prezinta la comisia de disciplina. Regulamentul pe care il cunoaste mentioneaza ca i se poate desface contractul de munca daca nu se prezinta. Eu ii desfac contractul de munca cu data de vineri, pun decizia la posta si data cand este convocat sunt suficiente? De regula primim confirmarea de primire a convocarii semnata de vreo ruda, in ziua cand este convocata comisia sau scrisoarea retur la o luna de la expediere pentru ca destinatarul nu a fost gasit la domiciliu. Respect legislatia procedand ca in exemplul de mai sus si in aceste cazuri?


    Sanctionarea disciplinara are loc potrivit unor reguli procedurale al caror scop este asigurarea, pe de o parte a eficientei combaterii unor acte si comportari daunatoare procesului muncii, iar pe de alta parte, garantarea stabilirii exacte a faptelor si respectarii dreptului la aparare al persoanelor in cauza, evitandu-se astfel aplicarea unor sanctiuni nejuste.

    Pentru a stabili vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila. In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi o comisie. Angajatul in cauza va fi convocat in scris de comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

    Asadar, numai daca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, nu are un motiv obiectiv, angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

    Convocarea salariatului poate fi facuta prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia.
    Astfel, comunicarea poate fi facuta prin inmanarea ei salariatului, prin curier, executor judecatoresc etc.

    Un mijloc care asigura primirea convocarii de catre salariat si permite confirmarea primirii acesteia, il constituie scrisoarea recomandata cu confirmare de primire.
    Daca prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire este facuta comunicarea la adresa corecta, neridicarea corespondentei expediate de angajator este imputabila exclusiv salariatului, care este tinut sa suporte consecintele unei astfel de conduite.
    Totusi, intr-o astfel de situatie, este recomandat ca angajatorul sa reia comunicarea folosind si un alt mijloc de comunicare.
    Prin convocare, salariatului trebuie sa i se aduca la cunostinta ca este cercetat disciplinar pentru absente nemotivate de la serviciu in perioada ........., pentru ca in raport de aceste elemente, aceasta sa cunoasca motivul convocarii si sa-si pregateasca apararea.

    Asadar, mentionarea obiectului cercetarii disciplinare este necesara pentru a da posibilitatea angajatului de a-si exercita dreptul de a formula aparari.
    Cata vreme salariatului nu i se aduce la cunostinta ca in privinta sa a fost declansata cercetarea disciplinara si in concret abaterea disciplinara care i se imputa, neprezentarea salariatului la cercetarea disciplinara nu indreptateste angajatorul sa aplice sanctiunea fara efectuarea cercetarii, angajatul fiind privat de dreptul de aparare.

    Neindicarea obiectului convocarii face ca absenta salariatului la convocare sa nu poata fi considerata ca un refuz de prezentare la audiere, care sa indreptateasca aplicarea sanctiunii fara efectuarea cercetarii prealabile.

    Sub aspectul conditiilor de fond, concedierea disciplinara poate interveni, conform art. 61 alin. 1) lit. (a) din Codul muncii atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
    Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
    Cum legea nu defineste abaterea grava si nici nu enumera faptele care constituie abateri disciplinare grave se recomanda ca regulamentul intern sa cuprinda o enumerare cu titlu de exemplu a acestora.
    Din acest punct de vedere, daca in regulamentul intern s-a prevazut, spre exemplu, ca absenta nejustificata a salariatului de la serviciu trei zile constituie abatere disciplinara grava, ori de cate ori salariatul absenteaza trei zile, fapta sa constituie abatere grava.
    Absenta de la locul de munca o perioada indelungata constituie abatere grava ce poate fi sanctionata cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca daca si celelalte conditii legale sunt indeplinite.

    Conform prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
    Cele doua termene sunt termene de prescriptie. Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului abilitat sa aplice sanctiunea, a luat cunostinta despre savarsirea faptei.

    Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu potrivit dispozitiilor art. 252 alin. (2) din Codul muncii, republicat:
    a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
    b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
    c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
    d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
    e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
    f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

    Efectul deciziei prin care salariatul este sanctionat cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca este tocmai incetarea acestui contract. In masura in care sunt respectate cele mentionate mai sus este respectata legislatia cu privire la concedierea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

6 comentarii

Comentariimatei gabrela 2015-08-20 11:28:37

sotul,meu a fost nemultumit ,de salariul care l-a primit comparativ cu ceilalti ,colegi a anuntat ,ca nu se mai prezinta ,la lucru avand ,zile de recuperat .are 54 de recuperari ,acum este avertizat cu desfacerea contractului de munca....i s-a spus verbal sa stea in recuperari,iar acum angajatorul nu-i convine.va intreb ,inainte de a desface contractul de munca ar trebui sa primeasca salariul pe recuperari si ,pe concediul de odihna? multumesc,frumos!

matei gabrela 2015-08-20 10:49:51

sotul,meu a fost nemultumit ,de salariul care l-a primit comparativ cu ceilalti ,colegi a anuntat ,ca nu se mai prezinta ,la lucru avand ,zile de recuperat .are 54 de recuperari ,acum este avertizat cu desfacerea contractului de munca....i s-a spus verbal sa stea in recuperari,iar acum angajatorul nu-i convine.va intreb ,inainte de a desface contractul de munca ar trebui sa primeasca salariul pe recuperari si ,pe concediul de odihna? multumesc,frumos!

Ciprian 2014-05-27 11:02:56

Buna ziua. Am lucrat intr o fabrica, avand contract pe perioada determinata 27.11.2013- 27.02.2014. Cu o saptamana inainte de a se incheia contractul de munca am anuntat sa nu se mai faca prelungirea pt ca voi parasi orasul, mai mult le am promis ca voi mai sta inca o saptamana peste contract pentru a nu ii incurca. Pe data de 21.03.2014 contractul mi a fost desfacut pe motiv disciplinar, insa nici pana astazi nu mi s a efectuat lichidarea, si din cate stiu se ofera si salar compensatoriu la desfacerea contractului de munca. Ce ar trebui facut avand in vedere ca deja o cerere de efectuare a lichidarii am facut o.

ovidiu 2013-11-01 12:34:49

am lucrat la rds doar 1 zi .....dupa nu mam dus sami dau demisia .....mia venit o citatie nu mam prezentat la comisie apoi mia venit alta citatie zice in josul paginii ca ''se desface disciplinar contractul individual de munca al domnului....'' ma afecteaza cu ceva ? la urmatoarea angajare sau ma sanctioneaza cu ceva ? multumesc astept raspuns

olivia 2013-03-18 12:13:46

Buna ziua,
Vreau doar sa inceteze nebunia...
Pe data de 28.02.2013 , dupa ce am incasat salariul, am depus in vazul tuturor angajatilor(colegilor) firmei DEMISIA(catre administratorul firmei). Nu am luat o dovada a depunerii acestei avand in vedere situatia mentionata si pe motiv ca angajatorul nu a respectat intelegerea prevazuta in C.M. nu m-am prezentat in preaviz. angajatorul mi-a trimis dupa o saptamana o recomandata in care imi spunea sa ma prezin la munca pt desfacerea cm pe motiv ca am absentat nemotivat(cu alte cuvinte ...demisia =0 ) m-am prezentat si nu s-a intamplat nimic,doar ma pune pe drumuri si cand ajung acolo...ma evita...ce am de facut? va multumesc anticipat!

Elena 2012-05-15 13:00:12

Buna Ziua!am incheiat contract de munca cu o firma pe 1 luna zile,m-am prezentat doar 1 zi la protectia muncii iar apoi a trebuit sa plec in Lituania pt ca am castigat o bursa de studii..In consecinta nu am putut sa mai ajung la firma sa imi dau demisia,va rog sa imi spuneti ce sanctiuni mi se pot aduce?poate desface contractul de munca disciplinar?si daca da ce consecinte poate avea??Precizez k nu am luat de la firma nimikhalat,papuci..Va multumesc

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton adriana iancu G Stancu Viviana Serni Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024