ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Abatere disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog mult de tot sa ma ajutati intr-o problema.
Avem in firma o salariata care este insarcinata si pentru care s-au facut toate demersurile, respectiv instiintare ITM si Medicina Muncii. Dar de cand este insarcinata avem numai probleme.
Programul magazinului prin ROI este de luni pana vineri de la 9 la 17, iar sambata de la 9 la 16 cu ziua de luni libera. Tin sa specific ca lucreaza doar 2 sambete pe luna si primeste spor de 5 % pentru lucru sambata. Si de aici incep problemele: nu respecta programul de masa (dupa cate stiu, pauza de masa nu este inclusa in cele 8 ore de lucru, deci prin urmare vine la ora 9 si la ora 17 pleaca). Mai nou refuza sa vina sambata la program, ba vine cateva zile la servici, dupa care aduce concediu de la medic precum ca a fost bolnava, ba intarzie pentru ca nu s-a simtit bine si mai nou aflu de la colegii ei ca nu vine pe 1 mai la munca pentru ca este zi libera legala. Gresesc eu cumva?
Dupa cate stiu, angajatorul nu este obligat sa respecte zilele legale, in schimb este obligat sa plateasca acele zile cu 100%. Seful nu se mai intelege cu ea. I-a spus chiar sa-si ia concediu de protectie maternala daca tot nu se simte bine dar ea refuza.
In acest caz, ce poate sa faca angajatorul?
Mai exista o problema: toti colegii au inceput sa comenteze pe aceasta tema deoarece ei se simt nedreptatiti, iar atmosfera de la locul de munca este tensionata. Chiar nu exista o lege sa protejeze si angajatorii de bataia de joc a angajatilor?
Va rog frumos sa ne ajutati prin a putea solutiona aceste probleme pe cale amiabila si legala. Va multumesc.

Mihaela Olah
 User  Mihaela Olah
a intrebat la 30 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Mai. 2012
Relatia cu colegii nu se numeste insubordonare, sa nu le amestecam. Vorbim de o atitudine un pic tensionata a salariatei, insa faptul ca respecta programul de la ora 9 la ora 17 asa cum este el agreat atunci din pacate nu se poate considera insubordonare. Cu atat mai mult cu cat in intervalul orar isi face treaba. Daca nu si-o face, se schimba lucrurile. Altfel...

Salariata gravida, repet, are alt tratament fata de un salariat obisnuit. Acest lucru apare in legi speciale. Faptul ca nu vine la lucru sambata insa da, poate fi considerata abatere, cu atat mai mult cu cat este compensata aceasta zi cu spor si o zi libera luni, din cate am inteles. Insa din nou, sa nu confundam insubordonarea cu relatia cu colegii, mai ales daca acestia nu ii sunt superiori.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Mai. 2012
Insubordonarea este abatere disciplinara. si poate atrage sanctiune disciplinara. Starea de graviditate nu-i da drept sa-si schimbe comportamentul la l;ucru in relatiile cu colegii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Recitind speta dumneavoastra, am vazut ca acordati zi libera luni pentru sambetele lucrate, deci acest aspect este in regula.

Ce pot sa va sugerez eu este sa discutati in primul rand cu salariata. Apoi, puteti sa ii propuneti un concediu de odihna atat cat i se cuvine pana in prezent. Rechemati medicul de medicina muncii, puneti-i in vedere frecventa concediilor medicale si vedeti daca se indeplinesc conditiile de acordare a concediului de risc maternal. Exista si posibilitatea ca aceste concedii medicale sa nu fie in legatura cu sarcina. Aveti dreptul legal sa verificati veridicitatea acestor concedii medicale, daca ele sunt acordate pe drept sau pur si simplu salariata nu vrea sa vina la lucru, apeland la astfel de mijloace. In cazul in care se constata ca aceste concedii nu sunt acordate legal, atunci salariata poate fi trasa la raspundere legal.

Referitor la protejarea personalului privind starea tensionala a ei, aici nu stiu cum v-as putea ajuta. Strict uman si anatomic vorbind, fiecare sarcina are tipicurile ei iar in unele cazuri se pot ivi stari tensionale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Am sa incerc sa va raspund pe rand, puctual. In primul rand inteleg ca programul de lucru este de la ora 9:00 la ora 17:00. Pauza de masa este inclusa in programul de lucru, asa este. Angajatul are acest drept, de a beneficia de o pauza de masa. Insa faptul ca nu lucreaza peste programul de lucru nu poate fi considerata o abatere sau o problema din partea salariatei. Conform codului muncii si a OUG 96/2003, salariata insarcinata nu poate efectua ore suplimentare. In plus, daca salariata dumneavoastra lucreaza in zi de sambata ar trebui sa primeasca si o alta zi de repaus saptamanal, nu doar spor. Spre exemplu luni, pentru ca cele doua zile sa fie consecutive.

Referitor la data de 1 mai, intr-adevar, daca prin specificul companiei angajatorul nu poate acorda liber de 1 mai, o va compensa cu o alta zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile sau cu un spor de minim 100%. Insa el trebuie sa cuprinda aceste elemente in CCM sau in ROI.

Nu scapati insa din vedere faptul ca salariata insarcinata are un tratament diferit de al celorlalti salariati. Eare are inclusv dreptul la un liber lunar de pana la 16 ore din programul de lucru in care sa mearga la vizita medicala sau controalele medicale necesare, fara a-i afectate drepturile salariale, mai ales daca aceste controale nu pot fi efectuate in afara programului de lucru.

Art. 15 - OUG 96/2003

Angajatorii au obliga??ia de a acorda salariatelor gravide dispens?? pentru consulta??ii prenatale ??n limita a maximum 16 ore pe lun??, ??n condi??iile prev??zute la art. 2 lit. f, ??n cazul ??n care investiga??iile se pot efectua numai ??n timpul programului de lucru, f??r?? diminuarea drepturilor salariale.

Din ce spuneti dumneavoastra reiese ca angajatorul ar dori ca salariata insarcinata sa lucreze la fel ca ceilalti salariati, inclusiv ore suplimentare, ceea ce nu este legal. In plus, orele suplimentare oricum nu pot fi efectuate fortat, ci numai cu acordul salariatului daca nu este vorba de situatii de forta majora sau prevenire accidente.

Alte intrebari despre Codul Muncii