ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Act aditional de formare profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme, trebuie sa intocmesc un act aditional de formare profesionala. Ideea este ca respectivul curs tine 5 zile dar are o valoare mare, exista o restrictie in ceea ce priveste perioada in care sa isi produca efectele. ( ex. pt 5 zile de curs - efectele actului adiţional încetează după 3 ani de la data absolvirii cursului, proportional cu activitatea prestata). Va multumesc!

User Neclaritati
 User  User Neclaritati
a intrebat la 09 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 10 Oct. 2013
Un curs de Formator poate fi inlocuit cu un masterat cu aceeasi denumire, in urma caruia absolventul va beneficia si de certificare, pe langa diploma. Sunt situatii educationale actuale, pe care este bine sa nu le scapam din vedere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Oct. 2013
Masterul este reglementat de legea invatamantului in timp ce formarea profesionala de Ordonanta 129din 2000.Masterul nu este de formare profesionala, in urma acestuia se obtine diploma nu certificat de absolvire
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Oct. 2013
Nu este prevazuta o atare interdictie in lege, si nicio perioada maximala sau minima. In plus, este putin probabil ca angajatul sa accepte atatea acte aditionale cu acelasi tipic si angajatorul sa tot incheie aceste documente. Dupa cum spuneam, exista si alte tipuri de formare profesionala, pentru care nu se incheie astfel de acte aditionale mai ales daca sunt mici costurile. Iar in practica nu se prea ajunge la astfel de situatii, decat daca vorbim de un curs de niste zeci de mii de euro si eventual un masterat (dau un exemplu extrem), ambele platite de angajator. Si ambele pot fi incluse in acelasi act aditional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Oct. 2013
De la caz la caz aceste perioade se negociaza.V-am dat ca perioada maximala avand in vedere obligatiile angajatorului la acest capitol
Este bine sa aveti in vedere la negocierea acestor acte aditionale sa nu se suprapuna perioadele in caz ca salariatii participa la mai multe forme de formare profesionale
Sa ma explic.Incheiati un act adtional pentru persoana respectiva pentru o perioada sa spunem de un an . Este bine ca in cursul acestui an sa nu mai trimiteti aceiasi persoana la un alt curs care necesita act aditional ca ar insemna sa se cumuleze perioadele pentru care se obliga sa ramana in unitate si bineinteles obligatiile de plata caz in care pleaca din initiativa lui din unitate.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Oct. 2013
Formarea profesionala in raport cu numarul de salariati poate reprezenta o obligatie impusa prin act normativ. De exemplu, un inspector RU trebuie sa aiba certificare de acest tip. Sau pot fi training-uri / programe de instruire non-formala care nu implica neaparat certificare si nici nu necesita incheierea unui nou act aditional. De asemenea, se poate pune problema formarii profesionale din intiativa angajatului, aprobata de angajator, caz in care din nou, nu apare actul aditional pentru ca toata cheltuiala este sustinuta de cel care a initiat formarea, adica de salariat. Acea limitare de 3 ani nu mai exista in Codul muncii republicat.

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Oct. 2013
Codul muncii republicat nu prevede o limita de timp privind perioada ulterioara cursului in care salariatul nu poate parasi firma fara sa plateasca contravaloarea cursului. Acest element a fost eliminat din Codul muncii republicat. Conditiile de sustinere a cursului, cat si perioada in cauza se stabilesc prin act aditional. Daca angajatul refuza semnarea lui inseamna ca ceva nu i se pare ok si perioada s-ar putea sa fie putin cam mare in raport cu suma cheltuita, dar acest lucru vi-l poate confirma sau infirma el.

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Oct. 2013
Angajatorii in functie de nr de salariati au obligatia sa formeze salariatii cu o periodicitate prevazuta la art 194 din codul muncii republicat
(1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.
Puteti incheia act aditional pentru perioada de 2 sau 3 ani in functie de nr. salarariati pe care ii are unitatea avand in vedere ca ulterior acestei perioade salariatuil poate fi cuprins intr-un alt program de formare profesionala.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024