ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Adeverinta medicala la angajare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Rog sa ma lamuriti, de care adeverinta este vorba in articolul de mai jos din Codul Muncii? Cea care se solicita de la medicul de familie, sau cea de la medicina muncii (pentru care plateste societatea serviciile)? Ori ambele?

Articolul 27 - Certificatul medical; testele de graviditate; teste medicale specifice(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

Multumesc pentru raspuns anticipat.
Maria



M N
 User  M N
a intrebat la 09 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului M N la 14 Mai. 2013
Articolul din codul muncii republicat este cel actual. Eu am tras o concluzie pripita pe motiv ca dvs. ati facut trimitere la testele de graviditate, testele midicale specifice anterior enuntarii extrasului de la art 27.
In concluzie , numai medicul de medicina muncii acreditat in aceasta specialitate poate elibera certificatul necesar la angajarea salariatilor si ulterior ori de cate ori este nevoie potrivit codului muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
M N
 User M N
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2013
Buna ziua dna Popa, Buna ziua dna Ganea,

Conform hotararii de guvern Nr. 355/2007privind supravegherea sanatatii
lucratorilor Modificata si completata prin HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 1169 din 25 noiembrie 2011 Publicata in Monitorul Oficial 873 din 12 decembrie 2011 (M. Of. 873/2011), art.4. aliniat (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Aliniatul (2) din acelasi articol 4 a fost valabil doar pana la data de 31 decembrie 2010, pana cand medicii specialisti in medicina generala ori in medicina de familie, care au obtinut, potrivit legii, atestat in specialitatea medicina de intreprindere, puteau desfasura activitati in domeniul supravegherii sanatatii lucratorilor, cu exceptia incheierii fisei de aptitudine prevazute la art. 16 alin. (6).

Asa am concluzionat, ca in aceasta situatie adeverinta medicului de familie nu mai este de ajuns potrivit legii pentru a dovedi ca salariatul este apt pentru prestarea acelei munci, pentru care urmeaza a fi angajat.


Dna Ganea, articolul despre care m-ati intrebat este din Codul muncii actualizat ori spuneti-mi, daca gresesc.

Articolul 27 - Certificatul medical; testele de graviditate; teste medicale specifice
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.(5) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.

Astept sa ma ajutati in continuare sa lamurim subiectul si va multumesc mult.

Cu stima,
Maria
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2013

Extras din GH 355 DIN 2007.

. 16. - (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
(2) In situatia schimbarii locului de munca, lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
(3) Examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevazut in anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice si paraclinice, conform modelului de fisa prevazut in anexa nr. 1.
(4) La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
(7) Abrogat.

;;;
Sunt intr-adevar medici de familie care au acreditare si pentru medicina muncii si pot elibera astfel de certificate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Mai. 2013
Adeverinta poate fi emisa si de medicul de familie, nu doar de medicul de medicina muncii, pentru angajare. Medicul de medicina muncii face un control ulterior, periodic, sau intra in discutie daca sunt necesare controale medicale. Nu este precizata interdictia prezentarii unui certificat eliberate de alt medic. De altfel in practica asa se procedeaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2013
Art. 27 din codul muncii republicat.


(1) O persoană poate fi angajată ?n muncă numai ?n baza unui certificat medical, care constată faptul că cel ?n cauză este apt pentru prestarea acelei munci.

.Vedeti de unde ati luat extrasul pentru ca numai corespunde.

Certificatul se da de catre medicul de medicina muncii cu care are firma contract pentru ca trebuie sa reiasa ca salariatul este apt pentru postul pe care urmeaza sa il, ocupe.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2013
Se obtine de la medicul de familie sau se face un control medical suportat de angajator, daca este nevoie de analize speciale. El va va spune unde sa mergeti. Nu este legal insa sa vi se ceara teste de sarcina la angajare.

Alte intrebari despre Codul Muncii